IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново е член на Съвета на Европа

Напускането на Москва остави дупка в бюджета на организацията от 90 млн. евро

18:38 | 25.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съветът на Европа, който е основната правозащитна организация на Стария континент, одобри повторното приемане на Русия. Това е първата отмяна на международна санкция, наложена на Москва заради анексирането на Крим през 2014 г., въпреки протестите на Украйна и Грузия, предава Ройтерс.

Решението, подкрепено от Франция и Германия като начин за запазване на комуникацията в момент на напрежение между Изтока и Запада, е дипломатически стимул за Русия, която вложи милиарди долари в интегрирането на Крим, но не успя да издейства признание от западните страни за анексирането му, отбелязва Ройтерс.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи със 118 гласа „за“ и 62 „против“ възстановяването на правата за гласуване на Русия, които бяха замразени през 2014 г., съобщи говорителка на организацията.

Съветът на Европа е пазителят на Европейската конвенция за човешките права и създател на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Прозападният премиер на Украйна Володимир Гройсман написа в Twitter, че организацията е показала „пълно незачитане на международното право“, а Киев съобщи, че отзовава посланика си в Съвета за консултации.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че е разочарован, след като обсъди въпроса миналата седмица с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон.

Около 30 депутати от Украйна, Грузия и балтийските страни организираха протест, като оспориха акредитивните писма на руската делегация, с което отложиха официалното повторно приемане на Русия в организацията до ново гласуване в сряда, на което се очаква акредитивните писма да бъдат ратифицирани.

Европейският съюз продължава да се противопоставя на анексирането на Крим от Русия и този месец удължи наказателните икономически санкции за страната с още една година.

Русия беше лишена от права за гласуване през 2014 г., а от 2016 г. бойкотира асамблеята, като отказва да плаща вноските си.

Въпреки че Западът обвинява Москва в прикрити операции за подкопаване на демокрациите, европейски дипломати заявиха, че част от причините за подкрепата за завръщането й в организацията са икономически. Напускането на Русия остави дупка от 90 млн. евро (102 млн. долара) в бюджета на Съвета, равняваща се на около 7% от вноските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
За русофобията вече се плаща.Тия до сега изпуснаха 65 000 000 $.Но сладкият живот се оказа по-важен от евроатлантизма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 23
ivailojelyazkov
преди 4 години
северна монголия НЯМА МЯСТО сред цивилизованите европейци.аввльо спами другаде.*** тролски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 13
Sakamano
преди 4 години
С безпринципни действия Европа никога няма да стане световна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още