IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на унгарската АЕЦ „Пакш“ 2

Проектът е от ключово значение за борбата с климатичните промени, коментира унгарският министър без портфейл Янош Шули

11:26 | 21.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В четвъртък, 20 юни, на площадката за изграждане на унгарската АЕЦ „Пакш“ 2 се проведе тържествена церемония, посветена на началото на строителството на първите сгради на строително-монтажната база, съобщават от руската компания за ядрена енергия "Росатом".

Генерален проектант на централата е инженерното подразделение на "Росатом“ - АСЕ.

В събитието участваха министърът без портфейл, отговарящ за разширяването на АЕЦ „Пакш“, Янош Шули, старши вицепрезидентът на АСЕ и директор по изграждането на АЕЦ „Пакш“ 2 Александър Хазин, генералният директор на ЗАО „Пакш“ 2 Ищван Ленкеи, както и генералният директор на строителното подразделение на компанията KÉSZ Group, която осъществява изграждането на първите обекти на строително-монтажната база, Золтан Шараи.

В рамките на дейностите ще бъдат построени повече от 80 обекта – административни сгради, монтажни цехове, складове и други. Те са необходими за осигуряване на бъдещото изграждане на двата енергоблока на централата.

„От гледна точка на дългосрочната конкурентоспособност на унгарската икономика е изключително важно нашите предприятия и населението да имат евтина унгарска електроенергия“, подчерта Янош Шули. Министърът отбеляза, че тези централи произвеждат електроенергия в промишлени мащаби без отделяне на въглероден диоксид. Затова основата на климатичната политика на Унгария е дългосрочно съхраняване на ядрените мощности заедно с нарастване на дела на слънчевата енергия.

Той напомни, че днес една трета от нуждите на страната от електроенергия се осигурява чрез закупуване на електроенергия, произведена от въглищни централи от съседни страни. Затова проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 има ключово значение не само за постигане на целите по защита на климата, но и за намаляване на зависимостта от внос.

„Според последния доклад на Унгарската агенция по енергетика и регулиране на енергийната инфраструктура (МЕКН), Унгария заема второ място по ниска цена на електроенергия в ЕС след България. За да се запази тази достойна позиция е необходимо в дългосрочна перспектива да се поддържа делът на атомната енергия в енергийната кошница. Затова е много важно новите енергоблокове да бъдат построени“, каза Шули.

Александър Хазин подчерта, че с началото на строително-монтажните дейности проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 достига важен етап.

„Заедно с началото на изграждането на сградите на строително-монтажната база в Пакш стартира подготовката за строителството на двата нови енергоблока и от днешния ден на площадката ще се осъществява непрекъсната работа. В АЕЦ „Пакш“ 2 ще бъдат построени едни от най-съвременните и безопасни енергоблокове от поколение „три плюс“. Те ще работят надеждно и безопасно в рамките на 60 години с възможност за удължаване на срока на експлоатация, като по този начин ще осигуряват на Унгария евтина електроенергия без отделяне на въглероден диоксид“.

„Компанията „АЕЦ Пакш 2“ като възложител е заинтересована дейностите по проекта да бъдат изпълнени качествено, затова ние тясно си сътрудничим с основния изпълнител – АСЕ. Изграждането на обектите на строително-монтажната база се осъществява паралелно с подготовката на техническата документация в обем от 300 000 страници, която е необходима за потвърждаване на максималното съответствие на новите енергоблокове с най-строгите международни, унгарски и европейски изисквания за безопасност“, отбеляза Ищван Ленкеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 10
fon
преди 4 години
Хапнали, пийнали и казали "АЕЦ са голяма работа". А огромните проблеми на Пакш 2 вече започнаха, преди да се излее и кубик бетонhttps://***.direkt36.hu/en/kockazatos-valtoztatasra-keszulnek-paks2-nel-ami-az-oroszoknak-kedvezhet/6 години закъснение ги имаме само дотук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още