IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за Libra?

Криптовалутата на Facebook ще има стойност, която ще се изчислява на дневна база по модела на всяка държавна валута

13:34 | 20.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Американският технологичен гигант Facebook ще използва блокчейн при създаването на новата си криптовалута Libra, като обаче моделът ѝ за контрол е доста далеч от децентрализацията. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Светослав Димитров, член на УС на Българската финтех асоциация.

Криптовалутата на Facebook ще има стойност, която ще се изчислява на дневна база по модела на всяка държавна валута, отбеляза Димитров. 

"Стойността на Libra ще бъде гарантирана, защото тя ще бъде "вързана" към една определена кошница валути".

Гостът посочи, че предназначението на Libra няма да е по-различно от това на всички останали валути - ще има електронни портфейли, като с нея могат да се правят и приемат плащания.

"Идеята на Facebook всъщност съвсем не е нова, китайската Alibaba вече има свой подобен модел", каза още Димитров. 

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
Че нито е крипто, нито е валута :)Добре е да знаем, че контролът е централизиран - т.е. далеч от тая шитня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Де и аз да имах такава компания, дето никой й няма доверие, ама всички й ползват услугите. Ако не за потребителите, то за бизнеса името Фейсбук значи нещо и се съмнявам да го рискува, както и супер печелившия си рекламен бизнес с някаква груба издънка все едно е фирма-еднодневка. Единствено се съмнявам, че ще успее да поддържа обезпечението на валутата си дълго време, според мен в някой момент Libra просто ще трябва да премине към плаващ курс, както останалите криптовалути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
vankata89
преди 4 години
Готиното на биткойна е че е най не расиската валута имаща стойност.Ако съм Сомалииче и от някъде имам малко пари и искъм да ги инвестирам в стабилна валута или акции няма да мога защотото белите държави са наложили санкции към страната ми и навсякъде казват а ти си от тази държава да го духаш мри там.Ти не си виновен за нищо освен че си се родил в бананова република нищо че това не зависи от теб.Данъчните кърлежи от друга старана искат да следят всички плащания за да могат да прибират едни пари които после да отиват за едни наши хора и за този предтекст ползват прането на пари и финансирането на тероризма като предтекст нищо че прането на пари и финансирането на тероризма нямат нищо общо :) ама тероризма е много хубаво плашило за раята.Та не виждам особена файда от тая валута като и сега белия човек може да си купи какъвто актив иска, а Сомалийчето все ще го режат защото са расисти :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
abdul
преди 4 години
libra е новия onecoin, а зук е новата ружа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още