IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин готви замразяване на наемите за пет години

Проектозакон се очаква през октомври, като мярката по всяка вероятност ще влезе в сила догодина

21:26 | 18.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите в Берлин планират да замразят цената на наемите в германската столица в отговор на публично недоволство заради нарастващия недостиг на достъпни жилища. Това ще се превърне в законов прецедент в Германия, засягайки въпрос, който предизвиква все повече полемика в Европа.

Градската управа начело с Германската социалдемократическа партия се съгласи, че наемите трябва да останат фиксирани в рамките на пет години. Това заяви представителят на властта по въпросите на жилищното настаняване Катрин Ломпшер по време на пресконференция, цитирана от Bloomberg.

В допълнение на това наемателите, които могат да докажат, че плащат необосновано висок наем, ще могат да поискат от наемодателите си намаляване на цената.

„Това трябва да зададе пример и за други провинции“, заяви Ломпшер. „Сега зависи от тях да видим дали подобни мерки ще работят и при тях“, допълни тя.

Германия е страната с най-нисък брой притежатели на жилище в Европейския съюз и наемателите са мнозинство в Берлин. Известният някога с извънредно ниските си разходи за живот град бе един от най-тежко ударените от увеличаващите се цени на имотите, тъй като строителният сектор не може да навакса с тема на разрастване на населението му.

Ситуацията доведе до масови протести и дори призиви за референдум, с който да се принудят властите да изземват жилища от големи наемодатели.

Германският финансов министър Олаф Шолц също подкрепи инициативата за замразяване на наемите миналата седмица, като заяви, че „не искаме да свършим като Лондон“.

Но макар мярката да предлага само временно облекчение за наемателите, тя не предлага начин за набавяне на достъпни пространства за живот. Според някои експерти по недвижими имоти и големи наемодатели облекчаване на регулациите за строителство ще направят повече за облекчаването на създалата се ситуация, помагайки за догонване на т?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
Когато изкуствено си увеличиш населението с няколко милиона е нормално да имаш проблем с жилищния фонд. Но въвеждането на комунистически мерки не е решение, а задълбочаване на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още