IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на пето място в ЕС по равнище на инфлацията през май

Преди страната ни се нареждат Румъния, Унгария, Латвия и Естония

16:03 | 18.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на пето място в ЕС по равнище на инфлацията през май от 2,9% на годишна база, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Тя се забавя леко спрямо април, когато достигна 3,1% за година.

На месечна основа инфлацията у нас се покачва с 0,2%, показват данните на Евростат.

Преди страната ни се нареждат Румъния, Унгария, Латвия и Естония с годишна инфлация от съответно, 4,4%, 4%, 3,5% и 3,1% през май. Най-ниското ниво на ръст на цените е било измерено в Кипър, Португалия и Гърция от съответно 0,2%, 0,3% и 0,6%.

В сравнение с април 2019 г. годишната инфлация е намаляла в 16 страни членки, в пет е останала непроменена, а в шест се е увеличила, сочат данните на Евростат.

Годишната инфлация в еврозоната през май е достигнала 1,2%, като забавя ръста си спрямо 1,7% през април. Година по-рано тя е била на равнище от 2%. Годишната инфлация в Европейския съюз като цяло е достигнала 1,6% през май, като намалява спрямо 1,9% през април, а година по-рано също е била на ниво от 2%.

През май най-голям принос за годишната инфлация в еврозоната имат услугите с 0,47 процентни пункта, следвани от енергията с 0,38 процентни пункта. На храните, алкохола и тютюневите продукти се падат 0,29 процентни пункта.  Инфлация Инфлация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Явно идва криза - партия ГЕП няма пари за т1пи тр0лове, за това плаща само за изключително пр0сти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
s3
преди 4 години
2.9% не е слабо постижение, вярно че забавяме от 3.1%, но пак е приемливо и не е зле. Дано скоро да успеем да поправим отстъплението и да настигнем Румъния и другите първенци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още