IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16

Преговорите продължават, а финалната сделка ще се одобрява от Народното събрание

16:46 | 17.06.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Днес Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално е представил на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор за изтребителите F-16 Block 70 и свързаното въоръжение, съобщават от посолството на САЩ.

„Днес Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал“, посочва се в съобщението, публикувано на сайта на дипломатическата мисия.

САЩ очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, допълва се в съобщението.

Припомняме, че в края на 2018 г. работната група, която оценяваше офертите за избор на изтребители за армията, избра предложението на САЩ за F-16.

В началото на годината правителството официално предложи да започнат преговорите с Вашингтон за закупуването на самолетите и оборудването, както и обучението на пилотите.

Одобрената от българските власти цена е 1,8 млрд. лева, но най-вероятно ще бъде значително надвишена. Преговорите продължават, а финалната сделка ще се одобрява и от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
copper
преди 4 години
с дръгливия патър minjata са щатните го.вноеди, избирали са ги с конкурс,най-простите от най-простите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
copper
преди 4 години
Няма да има кинти за тролите, данък "русия" се префърга в американската каса, хохоФ-ките ги плащаме само с излишъка за полугодието и с кеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
В други сайто ве се цитират очакваната отстъпка 30%. Което означава, че ще се вместим в 2млрд. лв, които ББ, като супергерой ще ги извади от задното си джобче и ще ги тресне на масата с думите:- Платих!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
copper
преди 4 години
Възпалението на руските г***зомийници може да стартираМузика за ушите, пхаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още