IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се обяви против едностранните санкции на САЩ срещу нейните газопроводи

Руският енергиен министър Александър Новак и зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович разговарят относно транзита на руски газ за Европа

21:30 | 13.06.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия очаква недискриминационен и деполитизиран  подход към изпълняваните проекти за изграждането на  газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". Освен  това тя е против въвеждането на едностранни санкции на  САЩ срещу тези проекти. Това заяви днес министърът на  енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС,  в приветственото си слово на среща със  заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович. 

„Разчитаме на недискриминационен и деполитизиран подход към изпълняваните проекти за строителството на газопроводи от Русия към Евросъюза. Определяме като недопустими едностранни санкции на САЩ срещу съвместни газотранспортни проекти с участието на европейски компании. Убедени сме, че "Северен поток-2" и "Турски поток" са икономически проекти и дават реален принос за енергийната сигурност на Северна и Южна Европа“, каза Новак.

Новак и Шефчович обсъждат днес перспективите за продължаване на тристранните преговори във формата Русия - ЕС - Украйна за транзита на руски газ за страните от Европа.

Шефчович изрази надежда, че днес ще стане възможно да бъдат решени всички проблеми в областта на доставките на газ, които са се натрупали през последните няколко години. По думите му това често е било трудно, но чрез конструктивен подход, допълни Шефчович, цитиран от ТАСС, успявахме да намерим решение, благодарение и на Русия, и на Украйна, и на ЕС.

Последната тристранни министерска среща по газовите проблеми бе на 21 януари в Брюксел. На нея не бе постигнато споразумение нито по въпроса за транзита на газ през украинската територия, нито по взаимните искове на Газпром и Нафтогаз Украйна. В края на преговорите бе решено консултациите по тези въпроси да продължат след приключването на изборите в Украйна, припомня ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Всъщност умната държава строи и терминали и газопроводи. Съгласен съм обаче с теб, че на Императора и компания им е противопоказано да живеят в умна държава. Искат си хората кочинката и това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Не е нужно всеки път да доказваш с измислици премислици, че си акционер в ГъзПром! Ако е умна една държава, ще строи терминал, защото може да внасяш от всеки! Ще се държат с теб като с клиент, ще ти се молят да купуваш тяхната!Ако си *** държава строиш газопроводи до някой твой доставчик! И като му скимне на оня ти вдига цената, разправя ти как си му задължен! Спира ти газта и ти казва, абе еди кой си ме краде!А ти си му дал за последните 20 години над 100млрд лв, но той е недоволен!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
Доскоро в руската преса вървяха лакърдиите как LNG(най-вече американското) било три пъти по-скъпо тяхната газ. След като турците намалиха доставките от Газпром с 43% за първото тримесичие и увеличиха тези от Азербайджан и САЩ, мужиците започнаха да се чешат умно по главите. В момента в европейските хъбове газта е около 140 евро за 1000. Това също е резултат на атаката на евтиното LNG. И след като са наясно, че играта която бяха започнали е губеща, сега малкия човек с големите комплекси кляка и на Украйна. След заклинанията как след 2019 година и грам газ няма да минава през тази страна, сега пък бил готов на нов договор на същите условия. Нямаш си на идея на колко още неща си готов, малко човече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
импе , свали си тази карта , https://***.gie.eu/download/maps/2019/GIE_LNG_2019_A0_1189x841_FULL_Final3.pdfгорен десен ъгъл , key data :operational (в действие) - 241planned (планирани) - 140 - има на всеки година на стартиране като го увеличишне е да няма и да не се строят нови ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
"Що не строят терминали за "американски" втечнен газ по крайбрежието на Европа...."Има ве, в Прибалтика.Ама и там скандал: руски кораби там газ разтоварвали :)Какво да правиш, демократичните газови молекули освен, че са редки,но и са мнооо скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Изненада е, че въобще си хабят приказките да кажат нещо... защото цял свят се смее на американските санкции и дори ортаците на Газпром - Shell, Engie, OMV и останалите не е..ват заплахите на Говедорес !!!Що не строят терминали за "американски" втечнен газ по крайбрежието на Европа, но вместо това играят с Газпром в Северен поток 2, можеш ли да обясниш? Те сигурно са по-глyпави от тебе? Само поляците се зъбят, ама то си е тяхно решение - ще купуват газ от американски ДОСТАВЧИК, но произведен от Газпром... тоя огромен терминал край Петербург защо ли Газпром го строи? Американското танкерче ще зарежда оттам, защото е най-близо - и ще кара газчица на полските пияндури. Кой ще кара газ от 8000 км (хем газ, дето го няма), вместо да го купи по евтино и да го докара от 1000 км?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
ABBA
преди 4 години
Дядя Вова иска да му се отцепи парче от Москва, с особен правен статус за изпитания на.... cheers!... изкуствен интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Щеше да е изненада, ако бяха съгласни и ги подкрепяха!Все пак толкова време отделиха дедо Дони да спечели!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още