IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън поведе с голяма преднина на изборите за нов лидер на торите

​В търсене на следващия си лидер британската управляваща партия обяви резултатите след първия тур на изборите за нов лидер

16:55 | 13.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият британски външен министър Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият британски външен министър Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Трима от десетимата кандидати отпаднаха, а фаворитът - бившият британски външен министър Борис Джонсън, получи най-много гласове - 114 гласа от общо 313, по време на първия етап от гласуването за нов лидер на британската Консервативна партия. Вторият по подкрепа кандидат е сегашния външен министър Джеръми Хънт с 43 гласа, а на трето място с 37 гласа е аграрният министър Майкъл Гоув.  Мат Ханкок, Саджид Джавид, Доминик Рааб и Рори Стюарт получиха съответно 20, 27, 23 и 19 гласа. 

От надпреварата отпадат Естер Маквей, Андреа Лийдсъм и Марк Харпър, получили съответно 9, 11 и 10 гласа. Изискването беше на първия тур да се съберат най-малко 17 гласа.

Вторият кръг на гласуване ще се състои на 18 юни. Тогава ще са нужни поне 33 гласа за оставане в надпреварата. При всеки кръг отпада кандидатът с най-малко гласове,  а гласуването ще продължава, докато останат двама претенденти за поста на Тереза Мей.

Измежду тях ще избират всички членове на Консервативната партия (около 160 000 души) с гласуване по пощата. Победителят ще бъде обявен в седмицата, започваща от 22 юли. Това ще бъде и следващият британски премиер. 

Джонсън беше смятан от самото начало за фаворит. В сряда 54-годишният бивш външен министър официално започна предизборната си кампания. Той обеща да договори ново споразумение с Европейския съюз. Brexit без сделка не е негов предпочитан вариант, макар че е готов  да продължи с подготовката за подобен вариант „енергично и сериозно".

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, потвърди Джонсън, въпреки че все повече експерти смятат, че това е нереалистично и очакват срокът за Brexit да бъде отложен отново.

Предишната вечер в лондонския парламент бе отхвърлена молба за предотвратяване на Brexit без сделка. Ако следващият премиер планира да направи това, парламентът няма да има повече възможности да изключи тази възможност, казва влиятелният депутат Оливър Лутвин.  

В началото на седмицата британският министър на външните работи Джереми Хънт заяви, че Консервативната партия трябва да завърши процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, в противен случай рискува да отиде в историята. „Без Brexit няма да има консервативно правителство и – може би, няма да има и Консервативна партия“, посочи той, цитиран от Bloomberg. „Ако трябва да се сражаваме на избори, преди да изпълним Brexit, ще бъдем унищожени“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Англия станала: Алиса в страната на чудесата.Нямат си никакви проблеми,ама медиите им наскоро са се занимавали само със Судан (ако не бъркам държавата - по памет).Тоя перчем се притиква от другият перчем.Целта е: Малобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Великобритания здраво ще закъса с токова хахо премиер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още