IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния дава нов тласък на добива си на редки метали

Страната търси нови инвестиции с надеждата да се присъедини към алианса на производителите на батерии в Европа

20:24 | 12.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румъния отваря отново мини за добив на редки метали в опит да привлече инвеститори в заводи за производство на батерии, присъединявайки се към по-мащабната европейска инициатива за спечелване на по-голям дял от пазара, съобщава Bloomberg.

Правителството подновява дейността си в три мини, които добиват редки метали, включително европий и диспросий, за първи път от три десетилетия насам, заяви икономическият министър Никулае Бадалау. По думите му в ход са преговори с производители на електрически батерии за инвестиции на стойност над 50 млн. евро.

Решението на Букурещ идва и на фона на продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай, в рамките на който Пекин заплаши да ограничи вноса си на редки метали – ключови за голяма част от американската индустрия.

Въпреки това мярката на Румъния изглежда до голямя степен съсредоточена основно върху местното производство на батерии. Според Бадалау цел на страната е да стане част от европейския съюз на производителите на батерии. „Това ще гарантира, че поне една от фабриките за производство на електрически батерии, планирани от няколко компании, ще се намира тук“, посочи той, без да казва по именно потенциалните инвеститори.

Румъния се надява да се присъедини към европейската мрежа за производство на батерии чрез своята компания Radioactiv Mineral Magurele SA, чието начало е в производството на уран и по-късно на редки метали по време на комунистическото управление на страната.

Сред международните компании, които разширяват бизнеса си с производство на батерии в региона или търсят суровини, са Daimler AG и Johnson Matthey Plc, които обявиха планове за строителство на заводи в Полша, а Rio Tinto разглежда възможности за добив на литий в Сърбия.

Европейската комисия създаде алианса на производителите на батерии през 2017 г. в рамките на опита си да стимулира производството на чиста енергия и да подкрепи инвестициите на пазара, чиято оценка се очаква да достигне над 250 млрд. евро на година от 2025 г. Това позволява на Румъния да поднови добива си от мини, които са били затворени заради остаряла технология или финансови загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Браво на Румънците,С 35% по-богати явно и с толкова по-умни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още