IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ изпрати нов сигнал за намаляване на лихвите при необходимост

Според Оли Рен глобалната икономика и глобалната политика са обградени от продължителна несигурност

12:50 | 12.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оли Рен. Снимка: Ройтерс</p>

Оли Рен. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка е готова да намали лихвите и да поднови покупката на облигации, ако това бъде необходимо, сигнализираха двама представители на ръководството й.

Гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен и неговият словашки колега Петер Казимир дадоха пресконференции във вторник, на които заявиха, че ЕЦБ е готова да се бори с по-нататъшно забавяне, което заплашва да попречи на възстановяването на ценовата стабилност.

„Управителният съвет е решен да действа и е в готовност да коригира всички свои инструменти по подходящ начин“, заяви Рен, които е сред претендентите за наследник на председателя на ЕЦБ Марио Драги през ноември. Той също така посочи, че икономическият анализ по време на срещата на ръководството на банката миналата седмица е показал, че външните рискове за еврото няма да изчезнат в близко бъдеще.

„Глобалната икономика и глобалната политика са обградени от продължителна несигурност“, която се отразява най-вече оставащата търговска война най-вече между САЩ и Китай, смята Рен. Според него това напрежение на търговския фронт е малко вероятно да се успокои в скоро време.

Икономистът неведнъж е призовавал за преразглеждане на стратегията за постигане на ценова стабилност. Във вторник той посочи, че понижаване на лихвите би могло да бъде постигнато чрез „мерки за смекчаване“ – препратка към дебата за това дали някои банкови резерви трябва да бъдат изключени от правилото за отрицателните депозитни ставки.

От своя страна Казимир, който проведе първата си пресконференция на поста, призна, че се наблюдава влошаване на икономическите настроения, въпреки че според него данните не са чак толкова негативни.

„Не виждаме причина да се говори за рецесия или дефлация“, заяви той в Братислава. По думите му главният икономист на европейската банка Филип Лейн „е готов да ни представи по-нататъшни мерки. Ако е необходимо ЕЦБ също е готова“ да прибегне до този арсенал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
много искат хиперинфлация, и може би ще успеят да я докарат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Ние и сега практикуваме натурална размяна, само където най-търсената и бързо ликвидна стока са парите. Премахването на парите не решава никакви икономически проблеми, а напротив - само добавя нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Според мен е най добре всички ръководители на централните банки да бъдат вкарании в затвора и да минем на натурална размяна,без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още