IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Светът не трябва да "ходи в просъница" към война

Френският президент призова за всеобща социална защита и компенсация за хората, чието препитание е заплашено от технологичните и климатичните промени

22:43 | 11.06.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Светът преживява дълбока криза и може да е на ръба на война, каза днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Мисля, че хаосът е тук. И мисля, че е отговорност на нашето поколение не да чакаме нова война, а да гледаме света такъв, какъвто е", заяви Макрон в реч по случай стогодишнината на Международната организация на труда (МОТ) в Женева.

"Смятам, че днес ние сме на ръба до време на война, ако не се погрижим. И тази война присъства в нашите демокрации - това е дълбоката криза, през която преминаваме. Можем да изберем да ходим в просъница. Но ако искаме истински напредък, е необходимо да поемем някои сериозни ангажименти", каза той.

Макрон призова за всеобща социална защита и компенсация за хората, чието препитание е заплашено от технологичните и климатичните промени.

Според него неравенството подхранва авторитаризма. Избирателите си казват - "демокрацията не ни защитава от неравенството, причинено от обезумелия капитализъм, затова нека да затворим границите си, да построим стени и да напуснем многостранния подход", заяви той, очевидно критикувайки американския президент Доналд Тръмп.

Макрон, който се представя за лидер на либерално движение, противопоставящо се на възхода на крайната десница в Европа, призова за глобални усилия във връзка с опасностите от неравенството, безконтролните технологии и климатичните промени.

Неговата реч продължи 44 минути, доста по-дълго от изказванията на други лидери, говорили на събитието, включително руския министър-председател Дмитрий Медведев и германската канцлерка Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Кого ще прати *** на война? Жълтите жилетки ли? хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Едно леко гениално филмче, като линк долу!Руските питат японците, правите ли аварийни учения (на Фукушима).Отговора на японците: в Япония не може да има аварийни ситуации...Алоуууу, франсето, японците не могат ядрен реактор да спрат,вие си давате **** за ядрена война:https://***.youtube.com/watch?v=7FqKqbCidZ8Почему японцы ckpывали это от всего мupa: Фykycuма - вся npaвдa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Имам лошият навик да попрочитам по някое жълто заглавийце :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Той бабата може и с пръст да не я пипа.Че да не ти разправям какво пише из жълтата преса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
Правилно дума Макрон. Трябва си социално икономическо изравняване... само, че не на 3000 евро на месец, а на 60 евро/месец. Ако всичките "развити" си платят дълговете заплатите ще се изравнят с Бангладеш.Хубавото е, че дълговете рано или късно се плащат. По един или друг начин.*** може и да знае в колко фалшиво обкръжение се намира и затова се опитва да плаши гаргите с война. Кого ще прати? Неродения си син? Един площад ***? Лафове за вътрешна употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 4 години
Хаххах , намериха ново оправдание за социалиЗъма в Европа - пребе всички всеобхватно да се грижим за френските търтей . Франция е страната получател на най тлъстите суми от земеделската програма на ЕС - естествено за сметка на страните от Източна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Царевичаков - ти адекватен ли си? Май не разбираш, че светът не е статична система, но се развива - камо ли да погледнеш малко напред във времето. Франция и още няколко западноевропейски държави са в агония - водени от късогледи и направо престъпни политици към пропаст като слепци. За какъв Путин коментираш - като тоя извратeнец на снимката месеци наред води война и терор срещу собствения си народ, след като го яхна след нагло и открито манипулирани избори? Русия в момента е много по-демократическа държава от Франция, същевременно с по-добър ред в обществото и по-добри закони. САЩ също, защото американците имаха ум в главата да дадат власт на отговорен и решителен човек, а не на поредната толерacтка политическа мижитyрка.Кога Вова и Доналд са заплашвали с войни? Колко войни запали досега Тръмп - за разлика от обонго преди него? А за това кой накъде бягал - не бъди толкова сигурен - накъде ще бягат истинските европейски хора след 10-20 години... въпросът е, че руснаците няма да ги пуснат, защото за разлика от някои други те не са балами и няма да допуснат да станат малцинство в собствената си държава.... не-е-е-е, ще си изберат по 3-4 милиона германчета, френчета и т.н. - само които ги кефят, другите ще ги попитат: Защо са допуснали техните държави да бъдат обърнати на кочини и ще ги натирят обратно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Обезумял извратенец и ***, който говори за войни и просъници, но сам не може да си отвори дзъркелите, за да види какво става в собствената му държава - и не разбира, че той сам я тласка към най-страшната война - гражданската, подлагайки собствения си народ на терор от нашествениците, които отказва да спре !!! В по-нормални времена такива безумци са сваляни от власт и екзекутирани за измяна, да не говорим, че тоя противоестественик е и нелегитимен президент, той е узурпатор !!! Какво чакате, французи? Останаха ли ви още малко смелост и достойнство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
scott
преди 4 години
Ей Макарон,ЕДИНСТВЕНАТА ЗАЩИТА НА ХОРАТА ОТ БАНКСТЕРИТЕ Е ВОЙНАТА!И тя вече се води! Освен пътя на търговаца има и пътя на война! Ама не ти се ще? Кой ще пита бе? честита третата световна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
korn
преди 4 години
Прав си, не става Макрон.Да вземе пример от Путин който се погрижи за руснаците.Обикновенния руснак живее като цар, парите не са му проблем. Корупция, престъпност, мафия,наркотици, проституция, емиграграция, олигарси не съществуват в Русия.Всички са на черен хайвер и качествена водка. Хора от цял свят се стичат да живеят в Русия и да се докоснат до руско-путиновата мечта. Само простите руснаци не знайно защо продължават да бягат от Русия, че и самия Путин и Лавров са си пратили децата да живеят и учат при мижитурките в Европа.Или да вземе пример от Тръмпито който оправи САЩ за има няма две години.В САЩ вече няма бедни, няма гета, престрелки, просяци и бежанци.Здравеопазването стана безплатно за всички, американските стоки заляха света, американеца бачка за много пари и си живее живота. Всички вече са богати като Тръмп. А да си чул Тръмп и Путин да заплашват с война или да водят войни, аз не съм,такива миролюбци като тях света не е виждал. Мани го Макрон, горките французи живи да ги оплачеш, скоро ще емигрират всички към САЩ и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още