IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват влошаване на икономическите показатели на Великобритания

Презапасяването на местните производители около Brexit може да бъде последвано от свиване на икономиката на Обединеното кралство, смятат експерти

17:00 | 09.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британските производители намалиха доставките си през април, след като усилието за запасяване преди Brexit се изпари, а някои автомобилни заводи съкратиха обемите си на работа, което оказа натиск върху икономиката на Великобритания през второто тримесечие, като очакванията са, че данните, които ще бъдат обявени в понеделник, също ще бъдат влошени, пише Bloomberg TV Bulgaria

Производството във Великобритания отбеляза спад от 1,4%, което е най-същественото му понижение от началото на 2017 г., сочи анализ на Bloomberg. С малкото подкрепа от страна на строителния сектор и доминиращата сфера на услугите, очакванията са, че британската икономика вероятно ще се свие за втори пореден месец.

Британските фабрики увеличиха доставките си през първото тримесечие в опит да избегнат липсата на необходими продукти преди процеса на Brexit, който тогава беше насрочен за 29 март. С отлагането на раздялата между Великобритания и Европейския съюз до октомври поръчките на компаниите съществено намаляха, а настоящите нужди се посрещат от запасите в складовете им.

Част от автомобилните производители, включително Bayerische Motoren Werke AG и PSA, продължиха с планираните прекъсвания на дейността си през април, свързани с Brexit. Данните за промишлеността показват, че са произведени с 45% по-малко превозни средства на годишна база.

Очакванията бяха брутният вътрешен продукт на Кралството да се свие с 0,1% през април, като анализи от миналата седмица сочат, че евентуално подобрение през май не би било съществено. Прогнозите за продажбите на дребно също бяха песимистични през последните седмици на фона на решението на Ford Motor Co. да затвори фабриката си за двигатели в Южен Уелс, което ще коства 1700 работни места на британската икономика.

Който и да замени Тереза Мей на премиерския пост, която вече подаде оставка като лидер на Консервативната партия, ще се сблъска с икономика под натиск, който се увеличава успоредно с несигурността около Brexit. Пазарът на труда в Кралството беше незасегнат след референдума през 2016 г., като безработицата достигна най-ниските си нива от 1970 г. насам. Сега обаче се очакват пукнатини и в него. По всяка вероятност данните във вторник ще покажат, че ръстът на заетостта се забавя, както и този на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Начи твоите кумири са сред най-големите престъпници.Щото аз помня колко време отричаха че има сериозна ядрена авария в Чернобил и обвиняваха запада в лъжа. Точно както правят сега и винаги са правили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
*** = гл.уп.ак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Този, които не знае истината е само ***.Но който я знае и я нарича лъжа, той е престъпник.Бертолд Брехт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 22
studioaa
преди 4 години
Това са абсолютни спекулации, които ще бъдат напълно опровергани. Жалко е настина, че се намират лъжци, които вярват, че ако някоя страна изостави евро-комунизма нейните показатели щели да се влошат. Напротив точно обратното е, комунизма не работи, европейският съюз е обречем, а всяка страна, които съумее да се отскубне от него може само да просперира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още