IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Европейските банки са отговорни за липсата на успешни стартъпи в Европа

Банките не изпълниха своята интермедитационна роля, посочва управляващият партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital Никола Янков

15:22 | 08.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Планът на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разгърне потенциала в Европа за развитие на успешни стартъп компании не сработи, когато бе взето първоначалното решение за смаляване на основния лихвен процент. Причината е, че европейските банки в отделните държави не проявиха очакваната смелост в инвестициите си и изолираха иновативните идеи. Такова мнение изказа управляващият партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital Никола Янков, коментирайки темата за предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Банките не изпълниха своята интермедитационна роля. Те отказаха да поемат риск и затова инвестираха в имоти и прекалено малко в бизнеса на Европа“, посочи експертът.

Последното решение на ЕЦБ за запазване на рекордно ниските лихви е напълно основателно, защото евентуално увеличение би разширило спреда на държавни облигации на страни като Италия, казва още Янков. Подобно последствие би наранило сериозно Европа, тъй като италианската икономика е една от водещите в Европейския съюз, макар и в неособено цветущо състояние.

Що се отнася до влизане на България в Шенген и механизма ERM II, информацията, че се готви поредно отлагане, е изфабрикувана от социалните мрежи, смята Никола Янков.

„Официално и неофициално няма информация за отлагане на българското членство в ERM II и Шенген. Предстои доклад на ЕЦБ за българската банкова система в началото на юли. Коментари и публикации в социалните мрежи не си струват обсъждане на този етап“, допълва Янков.

Investor.bg припомня, че в края на миналия месец се появи информацията, че България няма да получи отговор за влизането на лева в ERM II през юли, както бе обявено преди година. Вместо това решението ще бъде отложено най-рано за есента, след избирането на нова Европейска комисия и може би дори след изтичането на мандата на сегашния президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
vstoykov
преди 4 години
А за законодателния спам защо нищо не казват?Колкото и пари да раздават банките, дори и да ги дават на нулева лихва, защо някой ще рискува да прави стартъп в етатистка империя като ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още