IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Beyond Meat очарова не само веганите

Сред акционерите на производителя на вегетарианска храна са Бил Гейтс и Леонардо ди Каприо

20:38 | 07.06.19 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Има вкуса на месо, но не е - с тази рецепта за успех американската компания Beyond Meat разтърси пазара на храни и на акции. След като калифорнийският производител на обичаните вегански бургери осъществи пазарен дебют на борсата в Ню Йорк през май, сега за първи път представи и финансовите си резултати. И те разпалиха фантазиите на вложителите, предава DPA.

През първото тримесечие на годината приходите от продажби са нараснали с 215% до 40,2 млн. долара (35,6 млн. евро), както обяви в четвъртък Beyond Meat след затварянето на борсата. Въпреки че загубата се е увеличила с малко под 16 на сто до 6,6 милиона долара, резултатите надхвърлиха очакванията и бяха еуфорично отбелязани на пазара: акциите скочиха с почти 20 процента в следборсовата сесия.

Beyond Meat произвежда растителни алтернативи на месото - животинските съставки са строга тема табу. Компанията, основана през 2009 г. в Ел Сегундо, Калифорния, е на мода. Beyond Meat предизвика истински хит предимно със своите вегански бургери, които се продават и в Германия във веригата за търговия на едро Metro, а отскоро и в дискаунтъра Lidl.

Още по-голяма сензация обаче производителят на заместители на месото е на капиталовия пазар. Beyond Meat влезе в Nasdaq в началото на май като една от най-успешните премиери от години насам. Ръсттът в цената на акциите досега не прекъсва, като наскоро курсът бе с над 300% над емисионната цена.

Компанията, сред чиито инвеститори са съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и холивудската звезда Леонардо ди Каприо, осъществи IPO за около 240 милиона долара, което съответства на обща пазарна оценка от близо 1,5 млрд. долара. В момента Beyond Meat достига пазарна капитализация от над 5,7 млрд. долара. 

Зад основаната през 2009 г. Beyond Meat стоят и други известни инвеститори, като например съоснователите на Twitter Биз Стоун и Ивън Уилямс, както и компанията от хранително-вкусовата промишленост General Mills и известната американска фондация за закрила на животните The Humane Society of the United States.

И въпреки че финансовите специалисти предупреждават за спадове с оглед на бързото рали на курса,  все още краят на силния ръст на продажбите не се вижда. За текущата финансова година Beyond Meat показва увереност в тримесечния си отчет и обещава приходи от 210 милиона долара. Това е със 140% повече от приходите за същия период на 2018 г. Освен това ръководството очаква да постигне печалба преди отчитането на лихви, данъци и амортизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
freegan
преди 4 години
Първо в Калифорния, скоро и в целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още