IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Необходимо е още в борбата с корупцията и прането на пари

Българските власти ще трябва да покажат конкретни резултати, подкрепени от окончателни присъди по корупционни дела на високо ниво, посочват от ЕК

19:32 | 05.06.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия отправи поредни критик към България за недостатъчни действия в борбата срещу прането на пари и корупцията в годишните си препоръки за икономически растеж за държавите членки на Европейския съюз.

Според ЕК е необходимо още за разработването на адекватни национални политики за борба с прането на пари и финансирането на терористична дейност.

В допълнение от комисията отправят критика и към банковия сектор, където е необходимо „да бъде увеличен националният надзор върху международните финансови трансакции и да се гарантира ефективното прилагане на рамката срещу прането на пари“.

Също така е необходимо повече за справяне с риска от корупционни практики.

Българските власти ще трябва да покажат конкретни резултати, подкрепени от окончателни присъди по корупционни дела на високо ниво, посочват от ЕК.

Също така според Брюксел секторът на автомобилното застраховане показва известни слабости.  Устойчивостта на сектора ще бъде подпомогната и от подобряване на ценообразуването, като се взима предвид шофьорската история на водача.

Критики има и по отношение на реформите в публичната администрация и електронното управление, които продължават да са „бавни“ и водят до „недостатъчни подобрения“, докато бизнес средата остава „слаба“. Приети са редица реформи, но прилагането им на практика изостава.

„Институционални недостатъци, регулаторна несигурност, корупция и недостатъчното предлагане на работна ръка остават сред основните пречки пред инвестициите“, се казва в препоръките.

Европейската комисия също така препоръчва на България  да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки в области като данъци за горивата и трудови данъци. 

В същото време е нужно и подобряване на корпоративното управление на дружествата, държавна собственост, чрез приемане и въвеждане в сила на ново законодателство, се посочва в оценка на ЕК, цитирана от БТА.

България трябва да осигури стабилността на банковия сектор, освен чрез засилване на надзора, и с насърчаване на адекватно оценяване на активите, включително банковите гаранции и стимулиране на функционирането на вторичния пазар за необслужвани кредити.

Европейската комисия призовава страната ни да насочи свързаната с инвестиции икономическа политика към изследвания и иновации, транспорт (най-вече неговата устойчивост), водите, отпадъците и енергийната инфраструктура, както и към енергийната ефективност, като се вземат предвид регионалните неравенства и се подобри бизнес средата. 

Според ЕК страната ни е необходимо да засили качеството на работната ръка чрез подобряване на уменията, включително дигиталните умения. Следва да се подобрят качеството, адекватността на трудовия пазар, както и обхватността на образованието и обучението, особено на ромите и другите групи в неравностойно положение.

Европейската комисия препоръчва да се вземат мерки за социално включване чрез подобрен достъп до равнопоставена заетост и социални услуги, както и по-добра подкрепа при минималните доходи.

Следва да се подобри достъпът до здравни услуги, включително като се намалят неофициалните плащания и се вземат мерки срещу недостига на професионалисти в здравеопазването, отбелязва Еврокомисията, цитирани от БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Българската корупция няма аналог на себе си!!Как разпределя милиардите бюджетен излишък правителството на Борисов - В ПОДМЯНАТА НА ПЛОЧКИ НА ТРОТОАРИ И САНИРАНЕ ЗА МИЛИАРДИ или пък ЗА РЕШАВАНЕ ПРОБЛЕМИТЕ В ЗАДЛЪЖНЯЛАТА С МИЛИАРДИ БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА ??Естествено при едно корумпирано правителство е БЮДЖЕТНИЯ ИЗЛИШЪК да бъде изхарчен за подмяна на плочки и саниране откъдето парите се крадат най лесно, отколкото за решаване на проблемите във ФАЛИРАЛАТА ЕНЕРГЕТИКА при която се прилага метода на увеличаване цената на тока. ТОВА НЕ Е ЛИ БАНДИТСКИ МОДЕЛ С ОСНОВЕН ПРИНЦИП - да "УСВОИМ" парите от БЮДЖЕТНИЯ ИЗЛИШЪК , а след нас и потоп!!КЪДЕ Е ОПОЗИЦИЯТА?? КЪДЕ СА ПСЕВДО ПАТРИОТИТЕ??И ТЕ ЛИ СА В ТАЗИ СХЕМА НА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОРЦИИТЕ ???НЕ ВИЖДАТ ЛИ, ЧЕ ЕНЕРГЕТИКАТА ЗАГИВА , ЧЕ СКОКА НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА ЩЕ ДОУНИЩОЖИ ВСИЧКО КОЕТО ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА НА КОМАНДНО ДИШАНЕ. ВИЖДАТ ГО И ОЩЕ КАК!!Виждат , но мълчат грозно, зловещо и СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ!!А БЪЛГАРИЯ????България бавно но сигурно умира. Българина се превърна в изчезващ вид човешко същество. ЖАЛКО ЗА НАРОДА НИ , ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА НИ ДЪРЖАВА ПРЕВЪРНАТА В ЕДИН ГОЛЯМ КОНЦЕНТРАЦИОНЕН ЛАГЕР ОТ ОТВОРЕН ТИП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Интересна е препоръката направена за БАНКОВИЯ СЕКТОР : "България трябва да осигури стабилността на банковия сектор, освен чрез засилване на надзора, и с насърчаване на АДЕКВАТНО ОЦЕНЯВАНЕ НА АКТИВИТЕ, включително БАНКОВИ ГАРАНЦИИ .......".НИМА БАНКОВИТЕ АКТИВИ СА НЕАДЕКВАТНО ОЦЕНЕНИ и са се ДЕКАПИТАЛИЗИРАЛИ КАТО ТЕЗИ НА КТБ ??? АМИ БАНКОВИТЕ ГАРАНЦИИ ????Излиза , че и те на са по реда си!!!В банковата ни система цъка бомба със закъснител!!Коя ли ще е следващата КТБ и пак ли ние обикновенните данъкоплатци ще плащаме СМЕТКАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПОРЕДНАТА ИЗТОЧЕНА ФИНАНСОВАТА ПИРАМИДА ????ИЛИ ЩОМ ВЕДНЪЖ СА ИГРАЛИ ТОЗИ ФИЛМ С ИЗТОЧВАНЕТО И ГРАБЕЖА НА АКТИВИТЕ НА КТБ , ЗАЩО ДА НЕ ГО ПОВТОРЯТ ОТНОВО??ЗАЩО ПЪК НЕ ?! Само, че този път няма да е само една банка , но и много други чиито собственици вече са в странско и наблюдават с насмешка жалките БОДРЯШКИ опити на ПРЕМИЕРА да се спаси една НЕСПАСЯЕМА ФИНАНСОВА СИСТЕМА!!ВЪЗХИЩАВАМ СЕ НА БОРИСОВ. Той е като капитана на Титаник - кораба потъва но медийния оркестър на Пеевски свири одата на радоста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Немаш грижи!Лилето ще поеме всички вина!С мезенце, сланинка, лучец... много може да поеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Сбогом Шенген....... Все пак някои трябва да поеме вина за тези пропуски и слабости Може би Лиляна Павлова !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Искам глоби да налагат, не само да говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Искаме да видим поне един Премиер и няколко министри в затвора с ефективни присъди от над 5 години на човек. И в съседните килии до тях да са видни български крадци като Ковачки, Пеефски, Доган, Цв. Цв., Г. Гергов и останалата българска паплачч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 4
megiddo
преди 4 години
Преди половин десетилетие т.н. Тиквата каза, че остава да се боядиса една тоалетна на ГКПП Капитан Андреево и влизаме в Шенгенското пространство. Този абсурден индивид продължава да е начело на изпълнителната власт, каква борба с корупцията и прането на пари, к'ви пет лева !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
15%
преди 4 години
Браво на ЕК, хубав шамар за олигарха и съратниците му! Чета, че и в САЩ се завеждат дела, от които Шиши и лакеите му са стреснали все пак и са пратили 21 адвоката! Сега се надявам медиите да обръщат много повече внимание на такива неща, а не да ни занимават с някакви битови скандали или ръбовете на някакви павета! Предстои избор на главен прокурор и това за мен е тема Номер 1 в България през следващата половин година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още