IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Димитров: И най-консервативните клиенти ще ползват дигитализирани банкови услуги

Постоянно се подобряват стандартите за безопасност в дигиталните канали за банкиране, посочи ръководителят на проекта за дигитална трансформация в Банка ДСК

08:35 | 05.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васил Димитров, ръководител на проекта за дигитална трансформация<em> </em>в Банка ДСК.<em> Снимка: Банка ДСК</em></p>

Васил Димитров, ръководител на проекта за дигитална трансформация в Банка ДСК. Снимка: Банка ДСК

Защо Банка ДСК инвестира в иновативни приложения за модерно обслужване на клиентите си. Ще заимства ли практики и модели от Експресбанк и банки, в които присъства Група ОТП, за да предложи най-модерния  спектър от банкови продукти и услуги. Как се развиват отношенията с fintech компаниите. На тези и други въпроси на Investor.bg отговаря Васил Димитров, ръководител на проекта за дигитална трансформация в Банка ДСК.

Васил Димитров е с 20-годишен опит в банковата индустрия, голяма част от него е свързан с внедряване на системи и бизнес процеси в областта на картовите разплащания. IT специалистът ръководи екип, който развива дигиталните канали, обхващащи множество продукти и услуги на Банка ДСК, в продължение на десет години.

През последните две години той отговаря за екип, който координира дигиталната трансформация и оптимизация на разнородни процеси в "Банкиране на дребно", включително физическите канали, кредитните процеси и други, както и участието на всички останали звена на банката в тези процеси. Сега участва активно в интеграционния процес между Банка ДСК и Експресбанк.

Васил Димитров ще участва във форума на Клуб Investor „Банки и финанси“ на 11 юни 2019 г. на тема: Кои fintech решения променят финансовото посредничество.


Г-н Димитров, какви са иновациите при дигитализиране на процесите и продуктите в Банка ДСК?

– Банка ДСК е една от първите търговски банки в страната, която започна да развива собствени дигитални канали за търговска дейност и да дигитализира офисите си, като ги превръща в нова дигитална среда, в хибридни пространства между онлайн и офлайн обслужването. Това са процеси, които следваме стратегически и няма как да спрат във времето.

За последните 15 години разработихме доста, изцяло собствени канали и платформи за електронно банкиране – онлайн и мобилен канал, специализиран канал за големи корпоративни клиенти, който предлага пълна синхронизация за обмен на операции с фирмените системи.

Инвестираме все повече в дигитализацията и развитието на иновативни приложения за модерно обслужване на нашите клиенти, при спазване на най-високи стандарти за сигурност и защита.

Повече от две години предлагаме на индивидуални и юридически лица да станат клиенти на банката чрез дистанционен способ, като същевременно отговаряме на регулаторните изисквания за надеждна идентификация. Модерната ни платформа за електронна търговия, предлага на търговците да развиват онлайн бизнеса си, като  приемат онлайн разплащания, където потенциалът за ръстове още не е доразвит за региона.

Досега клиентите ни бяха привикнали масово да теглят суми в брой на банкомати, но в момента инвестираме във все по-голям брой банкомати за операциите „вноска в брой“, които предлагат депозитна функционалност. Вече имаме инсталирани над сто такива банкомата.

Банка ДСК е една от малкото финансови институции в Европа, която в областта на бързите международни парични преводи предлага безкасово усвояване на получен превод чрез банкомат, както и използването на мобилно приложение за нареждане и усвояване на получен превод от мрежата на MoneyGram.

Има ли новости в банкирането, в което клиентите усещат, че са в крак с най-модерните технологии?

– Да, залагаме много на подхода ни за цялостно онлайн обслужване. От началото на година усъвършенствахме мобилното си банкиране DSK Smart с няколко различни функционалности, сред които бърза справка до наличности.

Въведохме DSK mToken – мобилно приложение за потвърждаване на преводи и документи, наредени през интернет банкирането ДСК Директ или мобилното банкиране DSK Smart, което да направи пълната функционалност в електронните канали по-достъпна и удобна за всеки клиент със смартфон.

DSK mToken отговаря и на PSD2 изискването за Strong Customer Authentication, като предлага удобството при използване на Touch ID, FaceID потвърждение на операция, за устройствата, които го поддържат.

Автоматизирахме напълно сложните процеси по оценка, проверка и одобрение на банков кредит, чрез изграждане на интерфейсни свързаности с множество вътрешни и външни системи. Наскоро лансирахме и нова промоционална кампания за онлайн кандидатстване, надградено с онлайн усвояване на потребителски кредити до 20 хил. лева, за които искането е подадено през електронните канали на банката –  корпоративния сайт dskbank.bg, ДСК Директ и DSK Smart.

Улеснение за клиентите е да подписват своя договор чрез мобилния си телефон с квалифициран електронен подпис, чието активиране е също изцяло дистанционно. Усвояването на кредита също е онлайн – по разплащателната сметка на клиента, така че потребителите могат да разполагат със заема в рамките до няколко часа от заявяването му.

Да напомня, че нашият хуманоиден робот Pepper, създаден на базата на изкуствен интелект, продължава да консултира клиентите за банковите продукти и услуги, които предлагаме във високотехнологичните ни офиси от ново поколение.

На какво разчитате, за да стане банката по-ефективна и рентабилна?

– Банка ДСК е печелила редица първи места през годините за ефективност и рентабилност на собствения капитал. За всяка една банка източниците на приходи се генерират от кредитиране и от такси, свързани с операции.

Постепенно увеличаваме дела на онлайн кредитирането – през миналата година над 16% от заявките за кредитна карта са извършени онлайн. От друга страна, предоставяме немалки отстъпки в таксите за операции, нареждани през алтернативни канали, което е обратно на очакванията за приходи от операции. Но за нас е важно в офисите ни да се генерират повече продажби на кредитни продукти.

Следим и предприемаме мерки за все по-голямо мигриране на транзакционни операции, нареждани в банков офис – вноски, тегления, парични преводи – към алтернативните способи приложими за тях. Така се стремим да подобрим обслужването за тези операции, които могат да бъдат извършени единствено в офис, като осигуряваме повече време на нашите консултанти да съветват клиентите ни в банковите офиси.

Добавяме функционалности, чиято цел е да помагат в тази посока – клиентите могат да завишат чрез онлайн и мобилния канал 24-часовия лимит за теглене в брой за карта. През последните две години увеличихме до 2 хил. лева сумата, която може да бъде изтеглена на АТМ с единична транзакция.

В процеса на интеграция между Банка ДСК и Експресбанк заимстваме най-добрите практики и функциониращи модели от двете институции, както и успешни примери от други държави, в които присъства Група ОТП, за да може да предложим още по-мащабен и модерен спектър от банково обслужване.

Планираме нови програми, приложения и системи, свързани с дигитализацията, които ще увеличат ефективността ни и ще доведат по-висока възвръщаемост.

Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
само да има начин нищо да не ползвам от услугите ви ... но шибаното ви лоби ми пречи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още