IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi прогнозира цена на петрола сорт Брент от 78 долара до три месеца

Рисковете за предлагането, растящото търсене и затегнатият физически пазар са някои от причините за оптимизма на банката

19:02 | 04.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Забравете търговската война и песимизма за растежа на световната икономика. Citigroup продължава да се придържа към целевата си цена за петрола сорт Брент, която според анализаторите на банката ще достигне 78 долара за барел до три месеца, съобщава Bloomberg.

Рисковете за предлагането, растящото търсене около летния сезон, лекото позициониране на фондовете и затегнатият физически пазар са някои от причините за оптимизма на банката. Прогнозата на Citi означава повишение на цената с 28% спрямо настоящите нива.

Предвид срива на цената на петрола в края на 2018 г., който все още е жив в спомените на производителите, и ангажимента на Саудитска Арабия за намаляване на петролните си запаси, е малко е вероятно да станем свидетели на бързо повишаване на добива в идните летни месеци, смята Citi.

Редица технически индикатори също подкрепят оптимизма на банката. 14-дневният индекс на относителната сила падна до 23, което е доста под прага от 30, предполагащ свръхпродажби. Международният бенчмарк също така достигна долната Bollinger линия, което е индикатор за предстоящ скок.

Преработваното количество от рафинериите в световен мащаб трябва да бъде увеличено с до 4 млн. барела дневно през третото тримесечие спрямо предходните три месеца на фона на по-високото търсене от потребителите, отбелязват още от Citi. Същевременно централните банки вече реагират, за да се противопоставят на забавянето на икономическия растеж, смятат анализаторите.

„Смята се, че пазарите имат кратка памет. Трудно е обаче да се забрави, че през последните няколко месеца повечето събития на петролните пазари всъщност доведоха до по-затегнат пазар“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
lyusien
преди 4 години
И как ще стане това ? Още една грешна прогноза на американска банка Светът продължава да е претрупан със петрол Всякакви фалшиви новини за намаляване на производството в О П Е К Нищо няма да намалят защото се нуждаят от пари Колкото и банките да не разбират потреблението на петрол намалява Бавно но намалява Така че пригответе се за дълго цените на петрола да се движат между 57 и 67 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още