IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия притежава много редки метали, но добива малко. Това е напът да се промени

Два проекта в страната се очаква да заработят до 2023 г., но въпреки това няма гаранции, че САЩ ще могат да се възползват от тяхната продукция

08:21 | 03.06.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като редките метали се оказаха в епицентъра на търговската война между САЩ и Китай, се засили интересът върху това кой друг би могъл да продава редкоземни елементи.

Един от доставчиците би могла да стане Русия. Страната отговаря за по-малко от 2% от световното производство, но притежава четвъртите по големина резерви, показват данни на Геологическата топографска служба на САЩ. Налице са два проекта, които биха могли да започнат да издават продукция до 2023 г., чието пускане в експлоатация обаче е забавено, посочва Bloomberg.

Президентът Владимир Путин спомогна за това Русия да започна да развива свое собствено производство на редкоземни елементи, наричайки това въпрос, който е „от критична важност за отбранителната способност на страната“.

Според експерта на Alfa Bank JSC в Москва Борис Краснойенов доставки от Русия е малко вероятно да стигнат до САЩ.

По-големият от двата руски проекта за добив се ръководи от компанията TriArk Mining Co. – съвместно предприятие собственост на руския милиардер Александър Несис и държавния гигант „Ростех“, който е обект на американски санкции. Проектът трябва да бъде развит в Далечния изток, като плановете са от него да се добият 14 000 тона ферониобий и 16 000 тона оксиди на редкоземни метали на година, посочи говорителят Анджей Красутски. Това ще представлява 10% от световното производство, показват данни на компанията.

TriArk се очаква да добие първите метали от находището в Томтор през 2022 г., като готовият за продажба продукт ще е налице година по-късно. Проектът обаче бе изправен пред множество забавяния заради трудния процес по обработването на рудата.

Според Красудски като се има предвид времевия план на проекта и динамичната ситуация на пазара и в света, все още е прекалено рано да се каже дали от Томтор ще могат да се продават редкоземни елементи на САЩ.

В интервю от 2015 г. ръководителят на RT-Business Development (част от „Ростех“) Андрей Коробов заяви, че добивът от Томтор ще направи Русия независима от вноса на редкоземни елементи, използвани при производството на вятърни турбини и хибридни автомобили. по думите му тогава е възможен и износ за Япония и Китай.

Вторият, по-малък проект за добив се разработва от компанията ZAO Technoinvest Alliance, която частично е собственост на производителя на метални тръби ChelPipe PJSC. Целта му е да извлича тантал и ниобий, както и оксиди на редкоземни метали от находището в Зашихинское, Иркутск и да ги използва за производство на тръби. Цел на проекта е да бъдат обработвани 1 млн. тона руда на година. През януари регионалните власти заявиха, че започването на добива се отлага до 2023 г., по информация на ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Бул. "Драган Цанков", 28
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
"Ти си ба'хти и реликта. Вярно с писане на глупости си изкарваш хляба, но за нас това е недостойно. "Тииии...иии....и..ит цяря! А ако не си цар, кои сте вие?И като с писане си изкарвам хляба, на кой адрес да ида, да си получа парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 11
red6
преди 4 години
Такъв наплив има към Русия, че няма на къде повече...А защо руснаците се избиват да си преместят парите на ззапад, че и гражданство да получат е мистерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си ба'хти и реликта. Вярно с писане на глупости си изкарваш хляба, но за нас това е недостойно. За един месец в бюрата на ЛНР, молби за придобиване на руски паспорти са подали 2 000(две хиляди) човека. На хората им е все тая, като чии граждани ще получават 5 до 10 000 рубли заплата, колкото са възнагражденията в републиката. Даже и да станат руснаци и да се изселят в русия, ще имат заплатка от 30 000 рубли. Толкова , момче. И ти с тези несретници тръгваш империя да градиш. Времената на Чингиз хан отдавна отминаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 15
Sakamano
преди 4 години
Начи, от тук насетне ако трябва да дадем пример за политически лидер настроен силно позитивно към миграцията, няма да посочваме Меркел, а Путин!А за бившия соц блок няма ли паспорти? Нали и ние поназнайваме руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 26
ABBA
преди 4 години
СССР ще бъде събран отново, многоходовият план на ПутинПроцесът на паспортизация на постсъветското пространство тръгна. Бавно, но правилно.Да си припомним за една статия, в която се твърдеше, че руско гражданство рано или късно ще получат всички, които са родени в СССР.В статията се казва, че всеки, който е роден в СССР, вече ще може да получи руско гражданство. Няма да има нужда да събира документи за потвърждаване, че човекът се е отказал от чуждо гражданство. Информацията бе публикувана в Комсомолска правда.Според източника, комитетът по националностите в Държавната дума на Русия е одобрил проект, налагащ опростена процедура за получаване на гражданство на РФ за всички, които говорят руски. Според документа, налице е план да бъдат внесени промени в два закона.Лично президентът на Русия Путин бил издал заповед да се започне създаването на закон, това се казва в пояснителните бележки.Говорещи руски език да се считат хора, които са родени на територията на Русия и в бившия СССР, същото да се отнася и за техните кръвни роднини, а също за родените в нашата страна.Нещо повече, предполага се, че те ще могат да получат жителство без документално потвърждение, че се отказват от гражданството на друга държава.Всичко това бе съобщено преди няколко месеца. Буквално в последните седмици бяха получени няколко потвърждения на това, че тази програма се осъществява реално. Да, не е бързо, но програмата върви напълно уверено.Миналата година бе публикувана още една информация по повода: руският Държавен знак е получил заповед да отпечата едновременно 30 милиона нови руски паспортиПреди месец мнението, че опростена процедура при получаването на руски паспорти ще получат жителите на целия ЮгоИзток все още беше прогноза. Сега вече се превърна в убеденост.Очевидно процесът е планиран отдавна и сега е времето за неговата практическа реализация.Бъдещето на света това са държави с не по-малко от 300 милиона човека, чието ядро е във ВПК, армията, спецслужбите и науката. Тези държави трябва да комбинират йерархичните и институционални, както и мрежовите принципи на организация и да прераснат в териториални анклави, разхвърляни по целия свят. Това е и новият световен ред, алтернативен на англосаксонския капитализъм, на психоинформационния тоталитаризъм на глобалистите, този нов световен ред ще замени последните, А. Фурсов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 19
ivailojelyazkov
преди 4 години
Каскет!!!!слагай памперса !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
ха ... зачетох се доколко е правилно да се пише слято "напът" и в кои случаи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 23
ABBA
преди 4 години
"Прочетох статията (рядко го правя).---идея си нямаш как ти личи ... :) "Така е, не ме хваща англо-саксонската пропаганда. Алергичен съм към нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 28
zelka007
преди 4 години
идеята на материала , поне както го схванах , е ча рассия е болшая - 1/8 от сушата на планентата , и има всичко от менделеевата таблица в тази 1/8 ... имат си и цар , дето видел че некъде хората добиват нещо и казал , че и те трябва да добиват в съкратени срокове - разбирай 1/2 петилетка . да ама обитателите на тази територия от 1/8 от сушата са много кът от към технологии и знания за добиване . разбирай , разрушението (ядрени бомби , ракети и торпеда) където са добри , не е като добиването и строенето , създава илюзия , че всичко е възможно ... та обитателите не могат да се справят за 1/2 петилетка със започване на добиването , ами минала вече една петилетка , а те тупкат топката още на място , и искат от царя още поне една петилетка преди да го викат да реже лентичката ... :))) ... пък той не се знае вече ... я камилата я камиларя за толкова време ...а оня ден некъде се зачетох , в техния идеологически враг отварят замразените си добивни мини за различни видове редкоземни материали , дето са чайниците са решили да не споделят със света . пък те замразени щото е било по-евтино да се купуват от чайниците , а не да ги добиват . ама махалото се е залюляло в обратна посока и вече водещо не е цената , а къде ги добиваш ... :)))та тъй , докато се наумуват в рассия дали ще добиват и дали въобще знаят как да добиват , света ще си оправи нещата :))) ... на вовата му е по-изгодно да си купува готови вятърни генератори от европа (за които се споменава в горният материал) отколкото да добиват редкоземни оксиди , които се ползват в магнитите и разни електронни компоненти по ветрогенераторите , дето хората обитаващи 1/8 от територията на сушата и идея си нямат как да правят - нали си имат най-големите залежи от газ и нефт (макар че и тях добиват с чужда помощ) . за чий (цензура) им е да се потят излишно :))) ...това горе-долу иска да ни каже материала :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още