IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC премахва стотици работни места в инвестиционното банкиране

Поделението генерира около една трета от приходите от продажби в групата с 48 500 от общо 238 000 служители

15:47 | 31.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на британската банка HSBC Джон Флинт планира да елиминира стотици работни места: 500 работни места в инвестиционното банкиране трябва да изчезнат, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои анонимни източници. Банката заяви пред агенцията, че осъществява „непрекъснати" прегледи в бизнеса и функционалните области.

През изминалата година разходите на HSBC се увеличиха повече от приходите, а Флинт си постави за цел да спре тази тенденция. И наскоро идеите му показаха резултат: през първото тримесечие приходите нараснаха с 5% до 14,4 млрд. долара, а разходите - с 3,2%. Изпълнителният директор сега очевидно иска да надгради тези успехи чрез премахването на още работни места.

В световен мащаб няколкостотин работни места ще бъдат премахнати до края на годината, докато на други места - преди всичко в Азия - ще бъдат наети нови служители. Като цяло броят на служителите в края на годината трябва да остане същият.

Намален ще бъде  броят на работните места вероятно в областта на „Глобалното банкиране и пазари“, съобщава Bloomberg. От средата на юни персоналът ще бъде информиран за промените. В инвестиционното банкиране работят около 48 500 от общо 238 000 служители на HSBC. Поделението генерира около една трета от приходите от продажби в групата.

Още преди няколко месеца Флинт обяви, че ще работи върху структурата на разходите. Ръководителят на банката следи преди всичко един специален за бранша параметър, наречен Jaws: Имаме "положителен Jaw", ако приходите се увеличават повече от разходите. За миналата година обаче тази важна мярка беше с минус от 1,2%.

През февруари при представянето на финансовите резултати Флинт обяви, че банката вероятно ще разшири планираните инвестиции от 15-17 млрд. долара за по-продължителен период от време. Той посочи като причина отслабващата икономика на ключовите пазари Китай и Великобритания.

Благодарение на корените си в Хонконг HSBC играе водеща роля на развиващите се пазари в Азия спрямо европейските си конкуренти. По-специално вътрешният пазар Хонконг отдавна се разглежда като надежден източник на приходи. Флинт вижда големи възможности в продажбите на застраховки на бързорастящата китайска средна класа и в консултирането на новите азиатски милионери при управлението на активи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Ного сгодна и ного могъща бамка - обичам HSBC - чудесна инвестиция - да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още