IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристигнаха първите доставки на втечнен газ от САЩ

Холандска фирма ще доставя газ от САЩ за България на по-ниски цени, обяви Теменужка Петкова

12:45 | 31.05.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив 

В Гърция късно снощи е пристигнал кораб с 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра втечнен природен газ за третото тримесечие от САЩ за България. Разтоварваното на кораба ще започне на 1 юни, каза пред журналисти днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. 
Цената на горивото е конкурентна и по-ниска от доставяния сега природен газ, добави тя без да дава повече информация за ценовите равнища. Синьото гориво се внася от холандската компания „Колмар“.

Петкова уточни, че България е договорила нови 140 млн. кубически метра газ, различен от руските доставки на синьо гориво. 

"Доставчикът депозира официално писмо до Министерство на енергетиката с ясно заявление за участие на пазара на газ в България и иска да участва в доставките на газ с около 500 млн. куб. метра през следващите пет години", обясни Петкова. Тя припомни, че потреблението на природен газ възлиза на над 3,5 млрд. кубически метра на година, а максималното дневно потребление на страната ни е 20 млн. куб. метра.

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов 5 млн. куб. метра дневно могат да влязат в България. По думите му това ще осигури по-добри цени и условия за българските потребители. Амбицията на страната ни е да се търгува на газовата борса и това да започне от 1 октомври.

Николай Павлов, директор на „Булгаргаз“ обяви, че ще бъде поискано от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г.

Той обясни, че е направен задълбочен анализ на борсовите пазари, който показва, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена от тази, „която имаме по дъгосрочния договор с наши партньори".

Получени са 3 оферти и трите са били с по-ниски цени от действащата в момента доставна цена. Павлов уточни, че българският потребител ще се възползва от новата доставна цена през есенно-зимния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още