IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днешен Китай никога няма да бъде глобална суперсила

Страната просто не може да си го позволи заради препятствията пред растежа и нежеланието за реформи

17:24 | 01.06.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Китай иска да бъде суперсила, или дори глобалната суперсила, до средата на века, пише за Financial Times Чарлз Партън, старши сътрудник в Royal United Services Institute и съветник към Камарата на общините по въпросите на Китай.

Това означава столетната цел, поставена от президента Си Дзинпин – да се превърнем в „силна, демократична, цивилизована, хармонична и модерна социалистическа страна” до 2049 г., когато е стогодишнината от основаването на народната република.

Това обаче няма да се случи. Незаисимо дали използвате оригиналната дефиниция за суперсила (притежаването на превъзхождаща военна мощ и способността тя да бъде упражнявана глобално) или я разширите (включвайки икономическа, политическа, културна и интелектуална сила), това, което има значение, е дългосрочният капацитет да се плаща за всичко това.

Разходите на Китай в момента са малко в сравнение с това, което страната би трябвало да понесе в продължение на десетилетие като суперсила. Нейните военни разходи са доста по-ниски от тези на Америка. Във вътрешен план се твърди, че разходите за установяване на стабилност и контрол са по-големи от бюджета на Народната армия за освобождение. Застаряващото население от 1,4 млрд. души изисква всеобхватна система за социална сигурност. Разходите за възстановяване на екологичната среда са умопомрачителни.

Дори САЩ да спрат да растат икономически, Китай ще трябва да отчита по 6% ръст годишно до 2049 г., за да се изравни с тях по доход на човек. Такава постоянна норма на растеж не е постигал никой.

Китай се движеше икономически в задънена улица и имаше нужда да намери нов път. Затова и през 2013 г. Си Дзинпин стартира своята програма за реформи, заявявайки, че тогавашният икономически модел е „некоординиран, небалансиран и неустойчив” – думи използвани по-рано от бившия премиер Уън Дзябао и повторени от члена на политбюро Янг Джиечи през 2017 г., когато национална комисия описа прогреса в реформите като минимален.

Днес Rhodium Group оценява реформите като зачатъчни. Това не е изненадващо. Има противоречие в сърцето на реформата между ленинската нужда да се удържат лостовете на икономическата сила (да се избегне прерастването на икономически интереси в политически) и даването на повече свобода на пазарните сили.

Извън реформата има три препятствия пред дългосрочния икономически растеж на Китай.

Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 2
ivailojelyazkov
преди 4 години
Учителю по философия хайде прибирай се че *** иска да те бие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis12
преди 4 години
и щом тиквестора с преписвачите така каат начи тъй ше е .... пхахаха ебббаси иддиотите прости .... :)) миии добре те чайниците са били суперсила и са измислили хартиените пари още кат Сашеви са били в на пра пра пра дедовците си в скоростната кутия .... Преписвачев, те Чайниците са В МОМЕНТА вече икономическа суперсила още малко им остава до военна и само с преписване не мое ги спрете, еврейските медии нема ви помогнат нит Бльомбурга нит квот и да било още по малко ваща миззерна преписваческа страничка ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
С какво ще ги завземе бе - с въшки ли? А че за целта самите Говедорес на тъмно трябва да стоят - или пък ТЕ да купуват от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 20 rate down comment 9
Стефчо
преди 4 години
Дори САЩ да спрат да растат икономически, Китай ще трябва да отчита по 6% ръст годишно до 2049 г., за да се изравни с тях по доход на човек. Такава постоянна норма на растеж не е постигал никой.И това е твърдение на ФТ ? Нивото на статията е ученик от търговска гимназия в първи курс. Мощта на една държава не се измерва чрез бвп на калпак, а с национално бвп. В противен случай най-големите суперсили щяха да бъдат Швейцария и Люксембург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
А, сега се сещам - напиши едно учтиво писъмце до шефчетата на ВР: да карат в България газчица от находищата си в Аризона, а не от тия в Азърбайджан, щото ний сме предани само на Големият брат (но ако може без Доналд) - може и да те послушат. Да ти дам ли адресът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Единственото ти качество, по-развито от невежеството, това е наглостта ти. След като те уличих в толкова безумни твърдения (или по-точно в папагалско повтаряне на) - ти вместо да се скриеш в дупката си поне за седмица като подплашено от гладен котурак мишленце - продължаваш да се зъбиш.Ако Газпром пусне кепенците - ей-така - за да ти направи кеф - тогава цялата европейска енергетика ще тръгне към небитието, или ще се върне към въглищата - просто защото най-големият играч на света (с производство колкото на следващите четирима в класацията, взети заедно), просто няма как да бъде елиминиран - и дори и ти би го разбрал, ако не беше болен от ментално увреждащото психическо заболяване: Русофобство. Тия мизерни молекули, с които плашиш Газпром дори не ги доставя американска компания, какъв е шансът да са американски? Защо мислиш, че швейцарските тарикатченца няма да ги купуват от Новатэк например, за да печелят повече? За да ти правят кефът на тебе ли? Тя сигурно заради това министърката се опита да изкара ВР американска компания де - щото нали уж американски газ трябваше да купуваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Темата е Китай, ти пак в по.мията ни вкарваш. Отварям TTF и гледам цена на природен газ - около 140 евро за 1000 куб метра. Просто всичко свърши - Газпром смело пое пътя към небитието. И една от причините са "молекулите на американската свобода" или още "свободните молекули", както ги нарече един чиновник. Другата е простотията на един доносник, станал президент. Пиши реквием за любимата ти компания не пламенни постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
....та защо - ако китайците изсипят всичко - мистър Доналд да не направи това, дето направи господин Вова? Още повече, че Доналдът може лесно да си напечата мангизите, с които ще изкупи дългът си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Хубаво - какво стана с Русия, като наложиха санкции? - Господин Вова се възползва от паниката и масово изпоизкупи руските ДЦК, а и акции на могъщи руски компании - чиито цени сринаха... да не говорим, че част от ДЦК-тата бяха в...рублички. Баси ударът беше, съжалявам, че нямаше как тогава и аз да си купя руски държавни облизвации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Ако азиатците се бият с европейците, това няма да е междурасова война, защото ние сме една раса - това, че някои са ***-а-алко по-жълтеникавички (ние), а други са ***-а-а-алко по-розавички (те) - и че имат малко по-особена форма на клепачът, не ги прави друга раса. Португалецът и финландецът се различават помежду си повече, отколкото китаецът и българинът с куманска кръв например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още