IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на Фед е задълбочила неравенството в САЩ

Ниските лихви след последната рецесия вдигнаха цените на акциите и жилищата, но те останаха в ръцете на по-малко домакинства

20:32 | 27.05.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Богатите стават все по-богати. Този рефрен вероятно ще продължи да се повтаря, след като главният икономист на Deutsche Bank посочи, че пропастта между заможните и бедните в САЩ се разширява, пише Марк Дикамбър за MarketWatch.

Торстен Слок от Deutsche изтъква, че разпределението на богатството между домакинствата в САЩ е станало още по-неравномерно през последното десетилетие, като най-богатите 10% са притежавали 70% от богатството през 2018 г. (60% през 1989 г.), според скорошно изследване на Федералния резерв.

То разкрива, че най-богатият 1% притежава 32% от богатството (23% през 1989 г.) По-конкретно Фед констатира, че увеличението на дела от богатството за горните 10% е в резултат от увеличения им дял в активите – от 55% на 64%.

Според Слок финансовата криза е изиграла значителна роля за неравенството. Заради нея Фед понижи лихвите, което вкара много лесни пари в ръцете на богатите. „В отговор на финансовата криза Фед намали лихвите, което вдигна цените на жилищата и акциите през следващото десетилетие”, казва Слок.

„Друга последица от финансовата криза бе пониженото ниво на собственост на жилища и акции сред домакинствата.” Жилищата са с най-голям дял в собствеността на домакинствата и бяха засегнати по време на рецесията от 2008-2009 г.

Нивото на собственост на жилища през първото тримесечие на 2009 г. е било 64,2%, което е под средната стойност от 65,2% за периода от 60-те насам.

 „Така че до някаква степен източникът на увеличеното неравенство е политиката на Фед, но липсата на промени във фискалната политика относно преразпределението също е изиграла роля”, казва Слок.

Акциите преживяха невероятен ръст след кризата – Dow Jones нарасна с близо 300% от дъното си през март 2009 г., S&P 500 се повиши с 325%, а Nasdaq скочи с 535%.

Много хора обаче не участваха в борсовия подем след кризата. Освен това нивото на собственост на жилища не се увеличи заедно с акциите.

 „Може да обобщим, че цените на акциите и жилищата нараснаха, но те останаха в ръцете на по-малко домакинства, което усили неравенството”, обяснява той.

Неравенството отчасти вдъхнови конгресменката от демократическата партия Александрия Окасио-Кортез, която предложи налагането на масивни изравняващи данъци за свръх богатите.

Нейното радикално предложение от януари за 70% данък върху заможните раздели Вашингтон. Неравенството също така ожесточи дебата за достойнствата на капитализма – туптящото сърце на американската финансова система.

Милиардерът Рей Далио заяви, че капитализмът вече не работи за повечето американци, добавяйки, че растящото неравенство създава несигурна среда, като прави паралел с икономическите и социални катаклизми от 30-те.

Не е ясно как ще изглеждат следващите десет години, но някои твърдят, че ще е нужна комбинация от монетарна и фискална политики, за да се съкрати зейналата пропаст при доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Пак се изcpa на метеното. Такива комплексирани *** като теб с лопата да ги ринеш в Максуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
kane
преди 4 години
То който много се отваря го яде дебелия рано или късно! Днес си квалифициран специалист утре си в бюрото по труда за безплатна преквалификация или в ТЕЛК за квалификация...колелото се върти и ако днес си в топ един % утре може и да в църквата на опашката за супа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
"Ами разбира се, че няма да иска. Само баламите бачкат. "Така е, само васалите, слугите и робите бачкат.И идейните б***лъци !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
"Американската младеж не иска: Made in USA"---Ами разбира се, че няма да иска. Само баламите бачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Аз не виждам нищо лошо в подобно неравенство понеже съм квалифициран специалист, а не проост и мързелив ***, който само завижда на всички, които са нещо повече от него.Трябва да има неравенство вкарано в някакви граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
Sakamano
преди 4 години
Знам де, руснаците са най-най-най... Много ще им помогнат новите подводници, когато приходите им от изкопаеми горива понамалеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Доказумеми факти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Американската младеж не иска: Made in USAИскат да са адвокати, социолози, политолози, ПиАр-и, меринджеи, маркетолози и пр.Американците се опитват от чертеж на подводници 4-то поколение да облекат нещата в метал,ама не им стигали 2000 квалифицирани работници (т'ва не ви е колело Балкан).А руснаците приключиха чертежите на 5-то поколение подводници.Вече плават 4 и 4+ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
Sakamano
преди 4 години
Щом искате повече "Made in USA", ще трябва да се примирите с неравенството. Само със средна класа производство на битови стоки не може да се прави. А където има нископлатен труд, там и капиталистите разбогатяват. Несправедливо, нали? Ама това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Политиката на Фед е задълбочила неравенството в САЩ Какво казват ингилизите:Ако нещо кряка като ***, движи се като *** и изглежда като *** - значи е ***.Още газ на зелената печатница и стой та гледай как се избиват с патлаците си взаимно за средства за оцеляване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още