IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google влага 600 млн. евро в нов център за данни във Финландия

Компанията вече притежава подобно съоръжение в страната, за което е инвестирала около 800 млн. евро

13:10 | 27.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дъщерното дружество на американската технологична компания Alphabet Google планира да инвестира около 600 млн. евро (672 млн. долара) в изграждането на нов център за данни в Хамина, Финландия, съобщава Ройтерс.

Компанията вече притежава подобен център там, в който вложи 800 млн. евро, преобразявайки стара хартиена фабрика, която закупи от компанията притежател Stora Enso още през 2009 г. 

Google заяви, че съществуващото съоръжение в Хамина е един от най-модерните и ефективни центрове за данни. Неговата охлаждаща система използва морска вода от Финския залив (намиращ се между Финландия, Русия и Естония – бел. ред.), с чиято помощ понижава нивото на потребление на енергия.

Другите центрове за данни на Google се намират в Холандия, Ирландия и Белгия.

„Търсенето на услугите на Google расте с всеки изминал ден и ние изграждаме инфраструктурата за нашите центрове за данни, за да посрещнем това търсене“, споделя Анти Ярвинен, ръководител на финландското звено на Google.

През февруари компанията заяви, че планира да инвестира общо 13 млрд. долара в изграждане на центрове за данни и офиси само в САЩ.

След осъществяването на новите инвестиции Google ще бъде представен в 24 от общо 50-те американски щати.

Компанията направи и ретроспекция на ангажимента си към САЩ през миналата година, обобщавайки, че е наела повече от 10 000 души в САЩ и е направила инвестиции за над 9 млрд. долара през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Блондинке, от тия дни вече руснаците си сглабят за държавни нужди суперкомпютри със собствени процесори и собствена операционна система - янките няма как на място да ги хакнат. Дори дистанционно - още по-малко.Базите данни не искат супер-пупер суперкомпютри,които между впрочем имат научните институции и спекулантите на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Пич, да го направи машината,нали изпървом човек трябва да го измисли и програмира."Не съм "истински инжинер" (каквото и да значи това) и не съм и квалифициран техник, ...."за това и няма да го разбереш, все едно на мен някой да ми разправяза измисляне и тестване на нови лекарства за регенерация на неврони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Почти всички компоненти се правят от машини, само някаква малка част е ръчен труд. Не съм "истински инжинер" (каквото и да значи това) и не съм и квалифициран техник, но сам си разглобявам телефона или лаптопа, да ги оправя/почистя.Не знам тия тъпотии, от къде ги измисляш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
пиши по-добре за руски оръжия и за мащаба на руската душевност , не се занимавай с неприсъщи неща :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Навремето американският президент пита Стив Джобс,колко пари ще трябват, за да се произвежда Apple не в Китай, а в САЩ.Отговорът е:- Николко.И проблема не е в това, колко пъти повече ще струва,а че трябва да се преработи цялата американска образователна система.(Това нещо иска истински инженери и квалифицирани техници).Коментарче към бъдещите новини, кои ще рекат: Хай-тека все повече ще заобикаля САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още