IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите минаха... Какво следва?

Как се назначават председателят и членовете на ЕК?

08:33 | 27.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Манфред Вебер гласува на изборите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер гласува на изборите. Снимка: Ройтерс

След 27 май новоизбраните евродепутатите ще започнат преговорите за сформирането на политическите групи. Необходими са поне 25 членове за сформирането на политическа група, като най-малко една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея. Политическите групи трябва да обявят състава си до 24 юни.

На 2 юли ще започне деветият мандат на Парламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на Парламента, ще вземат решение за броя на постоянните парламентарни комисии, както и за броя на членовете им.

Следващата Европейска комисия

Една от първите задачи след изборите на новия Парламент е да избере нов председател на Европейската комисия (изпълнителният орган на ЕС).

Държавите членки номинират кандидат за поста, като при това се съобразяват с резултатите от европейските избори. След това Парламентът трябва да одобри новия председател на Европейската комисия с абсолютно мнозинство (половината от всички членове на ЕП плюс един).

Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейския съвет с квалифицирано мнозинство). За изборите през 2014 г. Парламентът въведе системата на водещи кандидати. Тогава всяка европейска политическа партия предложи кандидат за председател на Комисията и партията, спечелила най-много места в Парламента, предложи кандидата на Парламента за председател на Комисията.

Членове на Комисията

Кандидатите за останалите портфейли в Комисията също преминават сложен процес на парламентарна проверка.

Съветът, в съгласие с избрания председател на Комисията, приема списък от кандидати за членове на Комисията — по един за всяка държава членка. Номинираните за членове на Европейската комисия лица се явяват пред парламентарните комисии в съответните им области на компетентност. Всяка комисия след това се събира за изготвяне на оценка на експертния опит и представянето на кандидата, която се изпраща до председателя на Парламента. В миналото отрицателна оценка е карала кандидатите да се оттеглят от процедурата. След това Комисията като цяло, включително председателя на Комисията и върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, трябва да бъде одобрена с единно гласуване от Парламента.

В случай на съществена промяна в портфейла по време на мандата на Комисията, попълване на освободено място или назначаване на нов член на Комисията вследствие на присъединяването на нова държава членка, въпросните членове на Комисията отново се изслушват от съответните комисии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
Следват още по-сурови санкции за Нигерията със сняг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
нали това им е целта ... по малко избиратели, по лесно се влиза с купен вот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
s3
преди 4 години
А аз си мислех, че председателя и членовете на ЕК се избират, а не се назначават наготово ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Какво нещо е европееца!!!Възпитан, вежлив.Не е като нашенският психо-десен да се изока: ръката на Кремъл !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Да платят на троловете, дето спамят от 1 месец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
tany2
преди 4 години
Изборите минаха . Да се направят изводи , политическите партии ,няма ли следващия път , да се окажат без избиратели ????? И защо ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още