IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо тези европейски избори са толкова важни?

Очакваният сблъсък на ценности и политики ще се разпростре далеч отвъд самата асамблея и ще окаже влияние и над националните политики

15:16 | 26.05.19 г. 8
<p>
	Гласоподавател в столицата на България - София. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Гласоподавател в столицата на България - София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Доскоро изборите за Европейски парламент бяха доста скучни. Този път обаче е различно. Гласуването на континента, което се провежда между 23 и 26 май, се очертава като референдум за целия 60-годишен експеримент на Европейския съюз, отчасти защото гласуването се провежда на фона на напускането на Великобритания от блока. Очакваният сблъсък на ценности и политики ще се разпростре далеч отвъд самата асамблея, като ще окаже силно влияние върху другите европейски институции и национални политики.

Тъй като Обединеното кралство трябваше да участва, понеже страната все още е член на ЕС, британските гласоподаватели също могат да използват случая, за да издадат своята присъда за Brexit. Bloomberg дава кратък наръчник за важността на днешния вот.  

Защо бъдещето на Европа е заложено на карта?

В много страни ролята на ЕС доминира и вътрешната политика. За пръв път сега има реална възможност антиевропейските партии да спечелят достатъчно гласове, че да се намесят в законодателната дейност, вместо само да говорят против нея, както сториха Найджъл Фараж във Великобритания, Марин льо Пен във Франция и Матео Салвини в Италия. Еманюел Макрон, който победи льо Пен на френските президентски избори през 2017 г., каза, че надпреварата е „За“ и „Против“ Европа.

Кой се бори срещу ЕС?

Вниманието е насочено към евроскептичните партии на Салвини и льо Пен и дали ще успеят да разширят електората си. Салвини сформира алианс с националистичните партии в Германия, Финландия и Дания и води разговори с потенциални партньори в Полша и Унгария. Но дори без нов алианс групата ще получи 8% от местата в ЕП (той получи 5% на предходните избори), според социологическите проучвания. Традиционно евроскептиците са разединени и трудно формират общи идеи. 

Кой ще се противопостави на евроскептиците?

Повечето кандидати са издигнати от местните партии, които имат представители в европейското семейство, като Християндемократите (партията на германския канцлер Ангела Меркел) или Социалистите (всеобхватната партия на испанския премиер Педро Санчес). Това предопределя формирането на алианси в ЕП след всички избори до тук. По тази причина Салвини се опитва да обедини националистките движения из Европа под обща програма, докато Републиканците на Макрон избират коалиция с Европейските либерали.

Какво искат антиевропейските партии?

Те странят от реториката за разрушаване на ЕС, а по-скоро настояват за реформи. Например - възстановяването на вътрешните граници. Стив Банън - бивш политически стратег за американския президент Доналд Тръмп, основа брюкселската организация на име "Движението", за да окаже политическа подкрепа на популистките партии, настояващи за суверенитет и имиграционни ограничения. Чувствителните към риска от намеса от страна на силите на ЕС организация настоява за финансови санкции срещу европейските политически партии и фондации, които използват некоректно лични данни за кампанията си. В същото време главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг настоява за нови глобални правила в интернет, както и други мерки, които да осигурят честността на вота.

Какво е влиянието върху националните политики?

Ще гласувате ли на Евроизбори 2019?

Да, гласувам винаги.
Да, защото са важни.
Не, няма за кого.
Не знам все още.
Общо 1869 гласа


Европейските избори се считат за ясен знак от гласоподавателите към техните правителства. Те служат за репетиция преди местните избори и понякога са катализаторът на политическата промяна в дадена страна. Този път, например, резултатите в Италия и Германия може да разтърсят управляващите коалиции. Въпросът е дали партията на Салвини ще получи силата, за да изостави странното си партньорство с лявоцентрическото движение "Пет звезди" и дали германските социалдемократи са слабото звено в управлението на Меркел.

Как върви кампанията във Великобритания?

В ролята си на премиер Тереза Мей се провали в опитите си да сключи сделка с Камарата на общините за напускане на ЕС. Партиите в страната започнаха своята кампания за 73-те места в ЕП чак през средата на април. Именно тогава стана ясно, че Brexit се отлага до 31 октомври, а европейският закон задължава всички страни членки да излъчат своите представители в ЕП. Проучванията сочат, че новосформираната партия Brexit  на Найджъл Фараж трупа симпатизанти, тъй като за трета поредна година от историческия референдум за напускане на ЕС няма реален резултат. Друга нова партия на име "Промяна Великобритания", съставена от консерватори и лейбъристи, подкрепя идеята за втори референдум, който да отмени вота от първия.

Останалите други важни въпроси и отговори вижте в продължението в Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
ivailojelyazkov
преди 4 години
Марш на Бузлуджа каскет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Много скромно бе блондинката.Пак 1 изречение.Интелектуална импотентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
ivailojelyazkov
преди 4 години
Пудел след изборите се скрий в меча дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Нема паре, нема римляни.Българите, ако не са отнесени от вихъра са разбрали,че за когото и да гласуват, Брюксел все ще им прави сечено.ЕС не е за гражданите, а за западните граждани.И то не за всички, а за супербогатите.Не си правих никакъв труд да гласувам,а то и: 15% активност към 13 часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
...обаче, аз знам, що са нужни тези избори. И активно, гласувах. Целта е ишиасът да отпусне Юнкер. Ъъъъ...ъъъ...поне (за)малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Отидох да "гласувам" в 3 и нещо, буквално нямаше никой и лелките бичиха айляк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Ей ся те обвиниха във вмешателство в изборите на ЕСи за кремълски бот,нагадил на правилната почтенна европейска публика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
ако това е надпревара за или против Европа, аз гласувам ПРОТИВ Европа.Долу еврото, долу еврозоната, долу европейската армия, долу европейския съюз!!! Време е тази ненужна реликва от една предишна епоха да се премахне!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още