IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще подкрепи зависимите от вноса сектори с още 4,9 млрд. долара

Три големи държавни банки ще осигурят финансирането до края на годината

22:35 | 23.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавните банки в Турция ще осигурят пакет от 30 млрд. лири (4,9 млрд. долара), за да подкрепят сектори, разчитащи силно на вноса, като промишленото производство, което пострада тежко заради валутната криза миналата година, съобщи турският финансов министър Берат Албайрак, цитиран от Ройтерс.

Три големи държавни банки ще осигурят финансирането до края на годината, каза Албайрак при обявяването на втория подкрепен от държавата пакет за по-малко от два месеца. Той цели да съживи икономиката, преследвана от лоши дългове, рецесия и висока инфлация.

Първият пакет, обявен на 10 април, също беше на стойност около 4,9 млрд. долара и беше насочен към банките. Вторият пакет е съсредоточен върху автомобилната индустрия и химическия сектор, които са силно зависими от вноса на суровини за производство.

„Зависими от вноса сектори, както и сектори, които допринасят за заетостта, но регистрират висок търговски дефицит, ще бъдат подкрепени от финансовия пакет“,заяви Албайрак по време на презентация в Истанбул.

Той ще подкрепи суровините, междинните стоки, земеделието и промишленото производство, заяви той. Финансирането от Ziraat Bank, Halk Bank aи Vakif Bank ще осигури заеми без плащания по главница до две години и с матуритет до десет години.

Турската лира отбеляза спад в четвъртък и не се възстанови след съобщението на Албайрак.

„Изглежда, че сега те гледат по-сериозно на въпроса предвид размера и мащаба на програмата“, казва Николай Марков, старши икономист в Pictet Asset Management. „Но тези мерки не помагат за справяне с основните макро проблеми (и те) трябва да бъдат смятани за временни мерки“, допълва той.

Дефицит по текущата сметка

Годините на силен растеж и значителните кредити в чужди валути оставиха турските компании и банки със сериозни лоши дългове. Само около 16 млрд. долара от кредитите на стойност 400 млрд. долара в турския банков сектор са били преструктурирани към март и някои анализатори очакват, че необслужваните заеми ще се удвоят до края на годината до 8% от общите.

Дефицитът по текущата сметка на Турция, който надхвърли 27 млрд. долара миналата година, беше в основата на кризата от миналата година, при която турската лира загуби близо половината от стойността си спрямо американския долар.

Дефицитът намаля значително, след като рецесията засегна вътрешното търсене и рязко повиши вносните цени. През март той достигна 589 млн. долара.

Албайрак заяви, че очаква излишък от юни нататък и изрази надежда, че икономиката вече е излязла от рецесия. Турция навлезе в рецесия в края на миналата година и анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха икономиката да се свие леко тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
зетя да гледа да подкрепи производителите на лук , че свекъра да не падне от власт за единия кромид :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още