IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският канцлер се изправя пред вот на недоверие в понеделник

Вече имаме имиджа на бананова република, казва бившият еврокомисар Франц Фишлер

16:07 | 21.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс</p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка определи 27 май за дата на вота на недоверие срещу австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде DPA.

Соботка, който също като Курц е член на Австрийската народна партия, заяви, че е преценил за по-подходящо въпросът за недоверието да бъде поставен на гласуване след изборите за Европейски парламент, които в Австрия ще бъдат произведени в неделя.

Ако парламентът подкрепи вота на недоверие, това ще доведе до падането на Курц от власт след 18 месеца като канцлер.

Едно е сигурно - подобна политическа криза Австрийската република преживява за първи път от 1945 г., както заяви и бившият австрийски президент Хайнц Фишер, поканен да коментира късно в понеделник създалата се политическа ситуация. В момента „не може или все още не може да се говори за държавна криза", заяви той, „ала положението е всичко друго, но не и стабилно".

Ситуацията се усложни, след като канцлерът Курц обяви, че ще предложи на президента да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, което е прецедент в историята на Австрия. Реагирайки на това, министрите от квотата на Австрийската партия на свободата заявиха, че при това положение напускат кабинета. 

Именно предстоящият вот на недоверие, към който освен опозицията, се присъедини и Австрийската партия на свободата, е най-голямото предизвикателство пред младия канцлер. Ако изчисленията на наблюдателите са правилни, канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна, което означава, че вотът на недоверие ще мине – нещо, което също не се е случвало друг път в историята на Втората република. При това положение президентът ще трябва да възложи на подходяща личност, не непременно политик, да състави временно правителство.

Бившият еврокомисар и бивш министър Франц Фишлер (ÖVP) се опасява всичко това да не причини мащабни щети за Австрия – заради видеоаферата, свързана с бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе (FPÖ).

„Когато става въпрос за дългосрочни икономически проекти, доверието в политическата стабилност на страната играе силна роля", добавя политикът, цитиран от Handelsblatt. Според него обаче преди края на годината Австрия няма да има ново правителство.

„Трябва да бъдат построени нови политически мостове. В миналото федералните провинции и социалните партньори изграждаха политически мостове. Но в момента те са твърде слаби. В тази ситуация предлагам организациите на гражданското общество да бъдат в основаната на  конструктивния диалог, за да се постигне повече съгласуваност и сближаване в политическата система“, казва Фишлер.

Той защитава същевременно и реакцията на Себастиан Курц на разкритията от уикенда.

„За Курц нямаше алтернатива. Казвам го откровено, покажете ми в Европа друг 32-годишен мъж, който да реагира под такъв натиск като австрийския канцлер. Курц си върши добре работата. Разбира се, може да се каже, че някои неща трябваше да станат по-бързо. Но това не е от решаващо значение. Важно е да се вземат правилните решения и да не се разчита на грешни коне“, казва още  Фишлер. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evtimvz
преди 4 години
Миналата година бях във Виена. Всичко беше поскъпнало. След това в Германия цените бяха по-ниски от България. Разликата Австрия - Германия е огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Наистина е вярно, че Австрия вече има статус на бананова република щом тя избира комунистически престъпници и верни на чертвъртия брюкселски комунистически интернационал като бившия президент Хайнц Фишер да я управляват. Този човек се държи буквално като фидел кастро или ким чен ир осъждайки своите политически опоненти без процес, следствия или съд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още