eMoney - предимства и рискове

За разлика от крипто валутите стойността на електронните пари е стабилна

0
 
1
 
3
преди 1 година
Това дори не е валута, а просто електронен портфейл - захранваш някаква сума с която след това можеш да извършваш плащания. Нищо общо с криптовалутите. Не използва блокчейн, не е отворена система където може да провериш всяка транзакция и точния брой на емитираните електронни пари, не е независима от държавни и финансови институции и със сигурност не е анонимна. Единствените предимства са стабилния курс и удобството за потребителите. Иначе притежава същите недостатъци на фиатните пари, плюс някои отгоре. Без съмнение в някой момент ще се окаже, че са емитирани много повече виртуални пари, отколкото са обезпечени с реални. Също както при банките, които на хартия управляват огромни средства, но ако дори малка част от вложителите си изтеглят парите едновременно, банката ще опне копита.
0
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Електронните пари и парите по банкови сметки са едно и също. Може да се спори, че от законова гледна точка са различни неща, обаче де фактно имат едни и същи характеристики за крайния потребител.

И при парите по банкови сметки, и при електронните пари, има изисквания потребителят да играе в театъра на сигурността (KYC/AML/CFT). Което оскъпява услугата (за сметка на потребителя - той плаща сметката за театъра).

При криптовалутите има начин този театър да не се играе или да се играе по-халбаво. Това е основното им предимство. Това понижава цената.

Искат да въведат лесни и евтини за ползване електронни пари с цел да направят криптовалутите непривлекателни. Само че няма да успеят, защото няма да успеят да разхлабят регулациите.
0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз тези пари не ги харесвам - с тях завися от кефа на друг. Истинските пари са тези, които малко се влияят от кефа на някой локален политик. Такива на първо място са металните пари, изработени с над 90% съдържание на химичните елементи au или ag или пък хартиени/платнени пари/пластмасови пари, на които е отпечатана някоя възрастна кралица или покоен американси президент, а в краен случай и копюри от 50 или 100 издадени от ецб