IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът поевтиня с близо 13% за денонощие до под 7200 долара

Във вторник цената на най-популярната криптовалута надвиши 8 хил. долара

11:33 | 17.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средният обменен курс на биткойна за изминалото денонощие се понижи с близо 13 процента и достигна до 7174,93 долара за единица криптовалута, сочат данни на онлайн платформата Coinmarketcap, цитирани от ТАСС и БТА.

Капитализацията на пазара на биткойни е била 127,65 млрд. долара.

Котировките на криптовалутата започнаха силно да се повишават в началото на месеца, като във вторник курсът й надвиши 8000 долара.

В най-дългата си печеливша серия от 2013 г. (на базата на данни от работните дни) биткойнът беше възстановил над 150% от последното си най-ниско ниво през декември, като по-голямата част от преднината беше набрана от април насам след месеци на липса на активност. Анализаторите сочат различни причини за подновения импулс, включително възобновен интерес от страна на институционални играчи.

Биткойнът е децентрализирана система на едноименната криптовалута на основа на технологията блекчейн, която може да "добие" (емитира) всеки потребител - участник в системата. За тази цел е необходимо да се създадат нови системни блокове.

Концепцията на системата беше публикувана през ноември 2008 година от автора й (възможно е и от авторски колектив) под псевдонима Сатоши Накамото, но голямата популярност на биткойна настъпи през последните години.

В момента голяма част от биткойните вече са "добити".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Варяг
преди 4 години
Пада ,скача важно е да се върти казиното и да се прибират парите на повярвалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
Той падна доста под 7к, но след това си възвърна част от позициите. Мисля, че трендът все още е положителен.Моля, не приемайте мнението ми като инвестиционен съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още