IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните имоти в Лондон отбелязват най-дългия си спад от десетилетия

Купувачите в британската столица се въздържат от сключването на сделки преди излизането на Великобритания от ЕС

23:30 | 15.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Имение в шикозния квартал „Нотинг Хил“ в Лондон се превърна в символ на растящия пазар на луксозни имоти в британската столица с асансьор за коли и плувен басейн, който се превръща в бална зала с едно натискане на бутон, пише Bloomberg.

Но малко повече от година след като Havona House беше помпозно обявено за продажба за 25 млн. паунда (32,3 млн. долара), собствениците на имението със седем спални го изтеглиха от пазара, обхванат от най-дългия спад на цените от десетилетия.

Продажните цени на луксозни жилища в британската столица намаляват от близо четири години заради комбинация от повишаване на данъците, мерки за борба с прането на пари и пренасищане с нови имоти. Несигурността около Brexit само влошава нещата, а неотдавнашното решение за отлагане на излизането на Великобритания от ЕС до Хелоуин означава, че дългото чакане на продавачите пазарът да достигне дъното вероятно ще продължи.

„Сега просто не е точният момент за продажбата му“, казва Беки Фатеми, директор на имотната компания Rokstone, която обяви Havona House за продажба. Лондон Лондон

Цените на жилищата в най-луксозните квартали в Лондон започнаха да намаляват през август 2015 г., сочи индекс на консултантската компания Knight Frank. Тенденцията започна близо една година преди референдума за Brexit, така че спадът продължава вече 45 месеца, почти четири пъти по-дълго от рязкото понижаване на цените по време на финансовата криза, сочат данните на компанията.

Макар продължителността на настоящия спад да обезкуражава продавачите, намаляването на цените не е толкова рязко, колкото в миналото. Цените на луксозните жилища в централните части на Лондон са се понижили с около 12,9% от август 2015 г. насам, сочи индексът на Knight Frank. За сравнение, по време на финансовата криза спадът достигна 22,3%, а в началото на 90-те години на миналия век – 20,7%.

Непродадени жилища

Данните за последиците от спада се увеличават. Компанията, която строи кулата Centre Point в Лондон спря да използва външни брокери за продажби, защото офертите, които получавала за луксозните апартаменти, били с твърде ниска цена, съобщи Estates Gazette през октомври. Броят на непродадените жилища в строеж в британската столица достигнаха рекорд през март.

Обратите в преговорите за Brexit се прибавят към проблемите на пазара. Удължаването им временно предотврати големите рискове, свързани с хаотично напускане, включително спад на цените на жилищата с 30% според най-лошия сценарий на Английската централна банка (АЦБ). Но отдихът предлага хладен комфорт на предприемачите и продавачите на жилища, които очакват с нетърпение края на несигурността. Лондон Лондон

„Винаги съм казвал, че това, с което не можем да се справим икономически в тази страна, е дълъг, продължителен период на несигурност. А сега имаме точно това“, казва Марк Престън, главен изпълнителен директор на имотната компания Grosvenor Group, която притежава големи части от луксозните квартали „Белгравиа“ и „Мейфеър“ от името на херцога на Уестминстър.

Нараства усещането, че без разрешаване на политическата криза купувачите няма да имат голям стимул да поемат спада дори с големи отстъпки от офертната цена.

„Имаме много купувачи, които казват: Веднага щом Brexit приключи, ние сме готови да участваме“, казва Алекс Мишлен, директор на строителната компания  Finchatton, специализирана в луксозните жилища. Тя има проект за жилищна сграда в „Мейфеър“, където цените започват от 17,5 млн. паунда (малко над 20 млн. евро). Шестмесечното отлагане „ни поставя отново в този етап на изчакване, при който просто нищо не се случва“, допълва Мишлен.

Продажбите на жилища в най-скъпите квартали в Лондон достигнаха най-ниското си ниво от шест години през първите три месеца на тази година, тъй като купувачите очакваха напускането на ЕС от Великобритания, първоначално планирано за края на март, показва изследване на частната банка Coutts & Co., притежавана от Royal Bank of Scotland.
А когато жилищата действително се продават, купувачите извличат полза от политическия хаос с искане на отстъпки.

Цените на жилищата под 2 млн. паунда в луксозните квартали на Лондон са отбелязали най-големия си спад от десет години през първото тримесечие, сочат данни на компанията LonRes.

Native Land, строителна компания, специализирана в луксозните жилища, която  продава домове в квартал „Холанд Парк“ в британската столица, е реализирала седем продажби тази година на средна цена от 9 млн. паунда, казва директорът на отдел „Продажби“ в компанията Никълъс Грей. Но „в момента както за нас, така и за останалите компании е рядкост да получим предложение на офертната цена“, допълва той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Цените на луксозните имоти в Лондон отбелязват най-дългия си спад от десетилетия Превод:Броят на крадците-мошенници бегълци милионери от родните страни в Лондон отбелязват най-дългия си спад от десетилетия Никой не иска англосаксите да му ударят санкции и да му секвестират житцето(венецуелското златце даже беше държавно, не частно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още