IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров и Помпейо заявиха желанието на САЩ и Русия за подобряване на отношенията

Въпреки това след срещата между двамата дипломати остават редица различия между страните им

22:46 | 14.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майк Помпейо (вляво) и Сергей Лавров (вдясно) <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майк Помпейо (вляво) и Сергей Лавров (вдясно) Снимка: Ройтерс

При първата си визита в Русия като държавен секретар на САЩ Майк Помпейо влезе в открит сблъсък с руския външен министър Сергей Лавров по редица въпроси - от Украйна до Венецуела, предаде БТА.

На съвместната им пресконференция след днешните им разговори в черноморския курорт Сочи и двамата отбелязаха, че имат дълбоки различия по много от обсъдените проблеми. Те обаче изразиха желание за подобряване на силно влошените отношения между двете страни, но така и не потвърдиха предположенията за среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на върха на Г-20 в Япония идния месец.

Помпейо отбеляза все пак, че днешните разговори са "добра стъпка" към разведряване в двустранните отношения, каквото било и очакването на президента Тръмп. 

Едни от най-острите разногласия бяха по отношение на Украйна. Помпейо каза на Лавров, че САЩ няма да признаят руската анексия на Крим през 2014 г. и няма да отменят наложените по този повод санкции на Москва. Друг остър сблъсък имаше за Венецуела. Лавров остро критикува Вашингтон за опитите му да свали президента Николас Мадуро. Помпейо пък каза, че Мадуро трябва да се оттегли заради дълбоката икономическа криза, до която е довел страната, и масовите протести срещу неговото управление. 
Руската страна изложи в паметна записка, предадена на държавния секретар, редица идеи за позитивно развитие на двустранните отношения със САЩ и изрази надежда, че Вашингтон ще разгледа тези предложения. 

Наред с останалите обсъдени проблеми, Помпейо каза на пресконференцията, че САЩ са готови да направят всичко, за да може и Китай да се присъедини към диалога за контрол над въоръженията, който водят Москва и Вашингтон.

"Ние правим всичко, за да продължим да разговаряме (с Русия) за контрола над въоръженията и за включването в тези преговори и на други страни", отбеляза Помпейо, като конкретно назова Китай. Той добави, че темата за разширяване на този диалог и включването в него на въпроси на стратегическата стабилност, ще се обсъжда "в близките седмици". 

Държавният секретар изрази също надежда, че САЩ ще успеят да се договорят с Русия по редица въпроси на контрола над въоръженията, включително за продължаване на договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ-3).

"Ние се договорихме да проведем срещи на нашите екипи, които ще започнат да работят не само над сключването на нов договор за СНВ и възможността за неговото разширяване, но и по по-широк кръг въпроси в областта на контрола над въоръженията, решението на които, по мое мнение, е в интерес на нашите две страни", посочи Помпейо, цитиран от БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Щеше да е готско ако Лавров от снимката беше изправил средният си пръст и свилдругите три ,вишша форма да дипломация спрямо тоя тарикат дето се мислиза Господ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
може да разменят позивните чужд-свой за венецуела , да не стане беля и да изтрепят още 200-300 вагнеровци както в сирия , че ще спадне ентусиазъма на младежите в рассия да попълват овакантените места :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Лавров и Помпейо заявиха желанието на САЩ и Русия за подобряване на отношениятаПо руски: мир, дружба жвачка (т.е. дъвка)Китайският отговорен другар веднага бе приет от дядя Вова, тояПомпео пристигна и той по същото време, но минава през цедка - тоя-оня, Лавров и накрая дядя Вова.Янките да покажат как дедо Дони мое да фалира тоя път САЩ,започнаха войни на много фронтове,*** то много ключове били у джеба на дядя Вова!Ти да видиш.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още