IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напрежение може да направи Фед по-склонен да намали лихвите

Изглежда трейдърите залагат на свиване на лихвите в рамките на първите няколко месеца от следващата година

16:30 | 11.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв по всяка вероятност ще бъде много по-склонен да намали лихвените проценти, след като американският президент Доналд Тръмп спази заканата си и увеличи митата върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара. Но едва ли ще побърза да го направи, посочва Bloomberg в свой материал.

И макар по-високите налози да засилят натиска за ускоряване на инфлацията, увеличавайки вносните цени, то централната банка вероятно ще е по-предпазлива спрямо потенциалните ефекти, които те оказват върху икономиката, натежавайки върху потребителските и бизнес разходите, посочват наблюдатели на политиките на Фед.

„Бихме очаквали Фед първоначално да се фокусира върху ефектите на растежа и да гледа отвъд въздействието върху инфлацията“, коментира Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ на JPMorgan Chase & Co в бележка до клиенти на банката.

На този фон трейдърите залагат на свиване на лихвите в рамките на първите няколко месеца от следващата година. Това е няколко месеца по-рано от сигналите, изпращани седмица по-рано, преди Тръмп да промени мнението си за митата.

Ръководителят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик заяви в петък, че централната банка може да намали лихвените проценти, ако по-високите мита доведат до по-значително свиване на потребителските разходи.

„Ако това продължи и допълнителните разходи се прехвърлят изцяло на потребителите…, то тогава това може да означава, че имаме различно изчисление, което трябва да сметнем, за да решим каква да бъде подходящата политика“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
До 3 Ф Е Д не се интересува от президентските кампании Единственото с което се занимава е стабилността на икономиката ръста на Б В П и инфлацията Може в началото на следващата година както да повиши лихвите така и да ги намали Според мен ще ги повиши заради по висока инфлация от 2% Кои е прав ще разберем след 7-8 месеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Че лихвите трябва да бъдат повишени трябва, но ще бъде много интересно ако действително се случи точно в началото на предизборната кампания в САЩ и в разгара на търговските преговори с Китай. Това би извило рацете на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
hazard
преди 4 години
Знсчи Трейдърите очакват Понижение, а наш Люсиен - повишение ??Поживем увидем.Тръмп също иска понижение, избори идват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
lyusien
преди 4 години
По високите мита и търговската война ще повишат инфлацията в С А Щ Това не се съмнявайте нито за миг И без това тя е близо до целта на Ф Е Д от 2% А когато надмине тази граница следва увеличение на лихвите или поне изчакване Лихвите и сега са достатъчно ниски но ако инфлацията се устреми нагоре Ф Е Д има само едно решение Повишаване на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още