IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски експерт: България ще се превърне в транзитен хъб за руския газ

Все още съществува възможност за изграждане на транзитен коридор за руски газ между Гърция и Италия, посочва Вячеслав Мишченко

12:47 | 10.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Русия е съгласна да извършва енергийни доставки до Гърция и е готова да разшири своето сътрудничество в областта на природния газ с балканската страна, заяви главният изпълнителен директор на Технопарк „Сколково“ Вячеслав Мишченко по време на енергийна конференция в Атина. 

„Гърция е държава, към която проявяваме разностранен интерес, като енергийните доставки, енергийното сътрудничество са приоритет за Русия и нашите министри“, посоча Мишченко.

Според него Атина не възприема идеята за преминаване на газопровода „Турски поток“ през гръцка територия.

„Знаем, че „Турски поток“ ще минава през територията на България, като от българската страна направиха много, за да осигурят тази възможност. България ще се превърне в транзитен хъб за руския газ“, добави още той.

В същото време Гърция търси начин да увеличи количествата газ, които внася. Руският газов гигант „Газпром“ участва в проекта „Посейдон“, като дружеството обяви своя интерес в изграждането на офшорен газопровод между Гърция и Италия.

Отделно от възгледите на Атина, според Мишченко, Италия, която е вторият най-голям консуматор на руски газ в Европа след Германия, също проявява интерес към проекта.

Той подчерта, че за момента Германия е лидер при доставките на руски природен газ за Стария континент, като в същото време се превръща и в транзитна страна за Северна Европа.

Директорът на Технопарк „Сколково“ предполага, че възможността за газова връзка между Гърция и Италия е пропаднала поради редица политически и икономически причини.

Той изтъкна факта, че Гърция разполага с многобройни острови, при които снабдяването с енергия продължава да бъде основен проблем, а изграждането на офшорна газова мрежа може да се окаже своеобразно решение.

„Основният въпрос е откъде ще дойде ресурсът и кой ще бъде операторът“, подчерта Мишченко.

По неговите думи интерес в подобен проект биха проявили както „Газпром“, така и руската компания, разработваща проекти за втечнен природен газ „Новатек“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 13
многодобре
преди 4 години
...моля, оставете го стоянчо да си пише тука. Така може и да му олеква малко, че иначе трудно се преглъща разочарованието от слабостта на презокеанските му "братя".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
За лампа да са изобретили - ти го каза. Иначе си малограмотен.На Запад радиото реално е открито от Тесла, но него го е интересувала силовата част, нисковолтовата дал на Маркони.На Изток радиото е открито от Попов и веднага след това е било засекретено - като начин за връзка с корабите в морето....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 20
majnata
преди 4 години
стовене , ти си нанайстата дупка на масуря , нема кво да те пита некой ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
След "изобретяването" на радиото и лампата с нажежаема жичка руснаците изобретиха и "транзитен хъб". Отново нещо, като нищо. Хем транзит, хем хъб. И задава ли си уважаемия читател въпроса защо Гърция не възприема идеята за Турски поток, а милата му татковина я прегърна като родно чедо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още