IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът консумира все повече алкохол

До 2030 г. половината от всички възрастни по света ще пие алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребява с него поне веднъж месечно

13:44 | 08.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Светът употребява значително повече алкохол, отколкото преди 30 години, което отчасти се дължи на повишената консумация в страни като Китай и Индия, където качеството на живот се подобрява, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Ако настоящите тенденции се запазят, глобалното потребление на глава от населението ще се повиши с още 17 процента през следващото десетилетие след увеличение с 10 процента в периода между 1990 и 2017 г.

До 2030 г. половината от всички възрастни по света ще пият алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребяват с него поне веднъж месечно, според прогнозите, покриващи 189 страни.

"Светът не е на път да постигне глобалните цели за намаляване на вредната употреба на алкохол", пишат авторите на изследването, призовавайки за по-агресивни контрамерки като по-високи данъци и забрана за реклама.

В глобален мащаб около 237 милиона мъже и 47 милиона жени страдат от разстройства, свързани с консумацията на алкохол. Най-високи са процентите в Европа (15 на сто от мъжете и 3,5 на сто от жените) и в Северна Америка (11,5 на сто от мъжете и 5 на сто от жените).

"Преди 1990 г. повечето алкохол се консумираше в страните с високи доходи, като най-високи проценти бяха регистрирани в Европа. Този модел обаче се промени съществено. Това до известна степен се дължи на масовото и повишено потребление в страни със средни доходи като Китай, Индия и Виетнам", казва ръководителят на изследването Джейкъб Манти от Института по клинична психология и психотерапия в Дрезден, Германия.

През 2017 г. процентът на хората на възраст на и над 15 години, употребяващи алкохол, все още е бил по-висок в Европа и Северна Америка, отколкото в други части на света. Във Франция, например, мъжете пият еквивалента на 19 литра чист алкохол, а жените - на малко под шест литра, или средно 12 литра.

Данните за 2017 г. за САЩ са 15 литра за мъжете и 4,5 литра за жените, или средно малко под 10 литра.

В Китай мъжете пият над 11 литра алкохол, предимно спиртни напитки и бира, а жените - три, или средно малко над седем литра. Въпросните количества са по-малки, отколкото в САЩ, но представляват скок с близо 70 процента спрямо потреблението в страната през 1990 г.

До 2030 г. се очаква двете страни да разменят местата си. Според прогнозите китайците ще пият средно над 10 литра алкохол, а консумацията при американците ще спадне средно до 9,5 литра.

В Индия средната консумация на чист алкохол през 2017 г. е била под шест литра. Количеството обаче е двойно по-голямо, отколкото през 1990 г., и се очаква да се увеличи с 50 процента до 2030 г.

Регионално най-ниско потребление на алкохол през 2017 г. е отчетено в Северна Африка и Близкия изток - средно под един литър годишно на възрастен. Най-висок е делът в Централна и Източна Европа, като за няколко страни той надвишава средно 12 литра на възрастен годишно. Първенец с над 15 литра е Молдова. Следват Русия, Франция и Португалия средно с по 12 литра.

Глобално потреблението се е увеличило от 5,9 литра чист алкохол на възрастен през 1990 г. до 6,5 литра през 1997 г., като според прогнозите до 2030 г. то ще достигне 7,6 литра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
знаем, личи ти от далеч :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
простотията тоже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 4 години
пиеньето е до гроб ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още