IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Рисковете за Венецуела нарастват главоломно

Малко вероятно е Николас Мадуро да се оттегли сам, смятат анализаторите на компанията за кредитно застраховане

12:55 | 07.05.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напрежението във Венецуела нараства, но е малко вероятно президентът Николас Мадуро да се оттегли по собствено желание. Неуспешният опит за преврат и обвинението, че зад това стои ЦРУ, създават още повече тревоги, а местните въоръжени сили все още имат стимули да продължат да подкрепят управляващия режим. С това е свързан и страхът от отмъщение в случай на промяна във властта, въпреки че Хуан Гуайдо вече обеща амнистия. Всичко това допринася за съществен ръст на политическите и икономически рискове, отчитат в актуален анализ експертите на Coface.

Опитът за промяна във властта наскоро беше подкрепен единствено от войници и лейтенанти, но не и от висши офицери.

„Докато Гуайдо има широка подкрепа от населението и от много световни лидери, въоръжените сили продължават да гарантират запазването на властта на президента Мадуро“, коментират специалистите от Coface. „Няма победител тази седмица. Въпреки че Гуайдо загуби, тъй като не успя да отхвърли управляващия режим, Мадуро също не спечели, тъй като зависимостта му от въоръжените сили стана все по-известна. Краят на тази хуманитарна криза все още не се вижда“, допълват още те.

Икономическата ситуация е доста напрегната. Сривът на цените на петрола доведе до удължаване на дълбоката криза през 2014 г., имайки предвид, че горивата и другите полезни изкопаеми представляват около 93% от износа на страната. Президентът Мадуро всъщност встъпи в длъжност през март 2013 г., малко повече от година преди цената на петрола да започне да се срива. Икономическите предизвикателства започнаха да се засилват, поставяйки на преден план боливарския икономически модел, основан на съществена намеса на държавата.

„Тъй като политическите сътресения продължават, БВП пада, инфлацията се увеличава рязко и бедността се превръща в епидемия“, добавят специалистите от Coface. През периода 2014-2018 г. икономиката регистрира натрупан спад от 61%, а инфлацията ще достигне 10 милиона процента до края на 2019 г. Според оценките на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибите бедността сега засяга около 90% от населението, сравнено с 48% през 2014 г. Нещо повече, на фона на сриващите се хуманитарни условия в страната се наблюдава голяма миграция на венецуелци към съседни страни – повече от 2,7 милиона венецуелци, което е около 9% от населението, са избягали от страната през последните четири години. 

„Санкциите, наложени от САЩ, са се задълбочили след преизбирането на Мадуро, което оказва допълнителен натиск върху вече срутеното производство на петрол“, коментират експертите. В края на януари 2019 г. САЩ определят, че лица, опериращи в нефтения сектор на Венецуела, сега могат да бъдат обект на санкции. Мярката вероятно ще спре износа на петрол за тази страна, който понастоящем генерира 11 млрд. долара годишно. Като се вземат предвид данните на ОПЕК, производството на суров петрол във Венецуела е намаляло до 960 000 барела на ден през март 2019 г., от 1,432 млн. барела на ден през февруари 2019 г. и от най-високото ниво от 3,453 млн. барела през декември 1997 г. 

Външната намеса изглежда малко вероятна в краткосрочен план. След неотдавнашния конфликт държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че военните действия на САЩ във Венецуела са възможни само, ако е необходимо и че предпочитат мирен преход.

Американската интервенция не би била лесна, тъй като Венецуела е планинска страна, която е два пъти по-голяма от Ирак, с големи градове и значителна военна сила. И все пак Помпейо казва, че Мадуро се готви да отиде в Куба, докато противникът Хуан Гуайдо се опита да поеме командването на страната, но е променил решението си след намесата на Русия.

На 1 май руският външен министър Сергей Лавров отново разкритикува влиянието на САЩ върху кризата във Венецуела, като заяви, че САЩ ще претърпят „тежки последици“, ако продължат да предприемат „агресивни стъпки“. Междувременно според изчисленията Китай е отпуснал 60 млрд. долара на Венецуела през последното десетилетие чрез сделки с петрол за заем. От февруари 2019 г. пък има информация, че зад кулисите Пекин вече се подготвя за евентуално издигане на Гуайдо на власт, заключават анализаторите на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Около 90 на сто от венецуелските граждани искат Мадуро да се откаже от президентските пълномощия, показва проучване на общественото мнение на венецуелската социологическа агенция "Меганализис", публикувано вчера на сайта на в. "Насионал". Проучването е проведено от 11 до 14 март в 16-те най-гъсто населени щата и 32 града на Венецуела. 88,9 на сто от участвалите в проучването 1 100 души са подкрепили оставката на Мадуро и неговото правителство.Прочети още на: https://***.dnes.bg/notifikacii/2019/03/17/prouchvane-90-iskat-maduro-da-se-otkaje-ot-posta-si.404836 Имаш много здраве от Стоян Петров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Тези неща сме ги чели отдавна. Затова само се надсмиване над ***, които се опитват да ни убедят, че руския капитализъм намиращ се в стадий първоначално натрупване на капитала е по-добър от американския. Последния е вече зрял постиндустриален и е стигнал до извода, че и за него е добре(оял се е) да сподели част от печалбата с наемния труд. PS Днес четох един каламбур как Ford които правят 10 000 лекотоварни в русия автомобила "искали" да фалират ГАЗ(Дерипаска) заради техните 40 000. В същото време Форд затварят два завода и обезщетяват работниците с 12 месечни заплати. Те искат 24 заплати, а руските фирми дават обикновено 3. А колкото до Куба, не е оцеляла. Повервай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
крас
преди 4 години
АБСУРДНО Е НЕ МОЕТО , А ТВОЕТО МИСЛЕНЕ. РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ СА СВЪРЗАНИ С АМЕРИКАНСКАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА КАТО СИАМСКИТЕ БЛИЗНАЦИ. Предполагам , че малоумничещи по форумите облъчени от медиите същества дори не знаят, чия собственост са големите "руски" енергийни компании?!!НАБЕРИ В ТЪРСАЧКАТА : "Кому на самом деле принадлежит Газпром и Роснефть | Pravda GlazaRezhet" ИЗГЛЕДАЙ КЛИПЧЕТО : https://***.youtube.com/watch?v=2xaCXcEVjm0 ТОГАВА КОМЕНТИРАЙ ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА ТЕЗИ "руски" КОМПАНИИ И КАКВА Е ВРЪЗКАТА ИМ С АМЕРИКАНСКИТЕ СЪБРАТЯ. ТАКИВА КАТО ТЕБ ДОРИ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ КАКВО СЕ СЛУЧВА С "руската" ИМПЕРИЯ НА ДЕРИПАСКА И КАК ТЯ СТАВА АМЕРИКАНСКА СОБСТВЕНОСТ.Сори , но Русия подобно на нас отдавна се е епревърнала от ДЪРЖАВА в ГЕОГРАВСКО ПОНЯТИЕ!!За съжаление на САЩ и техните РУСКИ СЪБРАТЯ ОЛИГАРСИ , на изток от Урал всичко е населено с КИТАЙЦИ !!!ТАМ ПРОСТО РУСИЯ Я НЯМА!! Там е Китай, който експлоатира богатствата на СИБИР и РУСИЯ !!А Куба, оцеля от ГОРБАЧОВАТА И ЕЛЦИНОВА ПЕРЕСТРОЙКА благодарение на това , че НЯМА НИЩО ОБЩО С МОСКВА И НЕЙНИТЕ ПЕРЕСТРОЙЧИЦИ , продали и предали и майка си и баща си!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
опааа
преди 4 години
...на стоена данните за политическите " настроения " при венецуелците са стари! ...сега ми се обадиха " сигурни" източници и споделиха, че не 90 процента от населението иска Мадуро да си ходи а цели 99,9 процента! ...е на това вярвайте, ...стоена лъже! ...агати и тъпака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 4 години
то е ясно, и в щатите най големия производител на петрол е БП, демек Бритиш компания :) ама това не са го казали в пенсионерския клуб и незнаят :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Истината е че според анкетите 90% от населението иска Мадуро да си върви. Той спечели едни избори като раздаде патриотичен паспорт(или как там беше) на желаещите да гласуват за него. С този документ те имат право на евтино гориво. Как ги е контролирал не съм наясно, но факта е налице- не е желан, а е избран. Следващия му ход бе да предаде добива на петрол под властта на военните. Затова и те са му все още верни. Само че добива падна под 800 000 барела дневно и ще пада още. Поне аз мисля, че ще има подкрепата на шапките до 500 000 барела дневен добив. След това и те ще се откажат от него. Единственото което му остава е да продава златото на държавата си. САЩ предупредиха евентуалните купувачи за възможни последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Същите опорки употребявахте и за Ирак. Тотал и Лукойл добиват петрол там, за американски фирми не съм чувал. Може и да има но с минимален дял. Същите фантасмагории вървяха и за Либия. В момента има противопоставяне което някои си въобразяват, че е между САЩ и Русия. Мислят че Хафтара е тръгнал против САЩ, а не са наясно че е живял много време в тази страна, че е имал тесни контакти с ЦРУ които може да са позаглъхнали, но не са се изгубили и понеже ходи в Москва го определят като проруски. Борбата в тази страна е между френските и италианските петролни компании и те поддържат двете враждуващи страни. Когато падне Мадуро( според мен до 6 месеца) всички ще се убедите, че американския интерес не е във венецуелския петрол, а е политически, геополитически, стратегически или както искате го наречете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 11
george353
преди 4 години
Истината е, че Гуайдо не получи подкрепа, още по-малко широка. Иначе ситуацията щеше да е доста по-различна. Свободно обикаляше с мегафон в ръка, нетипично за диктатура, отправяйки призиви към шепа хора дето слушаха с половин ухо и до там. Ако не беше американски агент, можеше и да има шанс. Но е прекалено прозрачен и хората предпочетоха местния несретник Мадуро. По-добре с дявола който познават, отколкото сценарий с много неизвестни. Един поглед към Близкият изток е достатъчен да накара и най-големият опозиционер да застане зад El Presidente.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
khao
преди 4 години
решаването на проблема във Венецуела не минава през Москва , а през ХАВАНА!!----хахахахахахахахахахаха, тук май има състезание на абсурдните мнения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 15
крас
преди 4 години
Въжможно ли е янките да са толкова *** за да не осъзнават, че решаването на проблема във Венецуела не минава през Москва , а през ХАВАНА!!ТАЗИ ЖАЛКА ДЪРЖАВА С ЖАЛКО НАСЕЛЕНИЕ ОТДАВНА Е ПОД ПЪЛНИЯ КУБИНСКИ КОНТРОЛ!ЯСНО Е, ЧЕ КУБА НЯМА ДА ОТСТЪПИ НИТО ПРЕД НАПЪНИТЕ НА ВАШИНГТОН , НИТО ПРЕД ТЕЗИ НА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ РАБОТЕЩИ ЗАЕДНО С АМЕРИКАНСКИТЕ СИ КОЛЕГИ!!Факта, че САЩ се огънаха за санкциите срещу Иран и ги удължиха с още 3 - ри месеца показва пред какъв сериозен проблем с ГОРИВАТА са изправени янките. ПРОБЛЕМА СЕ УСЛОЖНЯВА ОТ ОТКАЗА НЕ САМО НА ВЕНЕЦУЕЛА, НО И НА ИРАН ДА ИЗВЪРШВАТ ПЛАЩАНИЯ НА ЧЕРНОТО СИ ЗЛАТО В ДОЛАРИ !!ЗАСЕГА РУСИЯ И РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ МЪЛЧАТ ЗА ПРОБЛЕМА С ДОЛАРОВИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ , но това не може да продължи дълго особенно след като Китай няма нищо против това да налага собствената си валута като разплащателно средство!!. ЕДНА ИМПЕРИЯ И НЕЙНОТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО УМИРАТ РАЖДА СЕ НОВА ПОДНЕБЕСНА ИМПЕРИЯ С НОВО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО . Искат или не САЩ ще бъдат принудени да приемат КИТАЙСКАТА ВАЛУТА като разплащателно средство. Сори , но това е живота - един умира, а друг се ражда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още