IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Делегация от няколко ведомства заминава за преговори във Вашингтон

Трябва да се придържаме към фиксираната от парламента цена за нов изтребител, без това да намалява способностите на самолетите, заяви министърът на отбраната

17:17 | 04.05.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Делегация, вклюваща представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на икономиката, ще замине на 7 май за Вашингтон за преговори по проекта за нов изтребител.

Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след днешната видеоконферентна връзка с българските военни контингенти, участващи в операции и мисии зад граница.

Дадените им указания са много ясни, заяви Каракачанов, като посочи, че трябва да се придържаме към фиксираната от парламента цена, без това да намалява способностите на самолетите. По думите му изключително важен е и въпросът за бюджетните възможности и начина на плащане. Една или няколко равни вноски, поставили сме принцип подобен на този в Словакия - там е на пет-шест равни вноски, т.е. на няколко равни вноски искаме да се направи, за да може да не ни затрудни изведнъж, независимо, че парите са предвидени, обясни Красимир Каракачанов.

Дадени са ясни указания и по темите за индустриалното сътрудничество, 10 процента от стойността, на която ще бъде сключен договорът, трябва да бъдат реализирани под формата на индустриално сътрудничество, посочи Каракачанов. Ще предложим изграждане на център за обучение на пилоти в Долна Митрополия във връзка и с възстановяването на Военновъздушното училище.

Министърът се надява делегацията да се върне с добри резултати - ако не, по думите му, продължаваме. Водим преговори и ако условията срещу нас не са изгодни, ние ще го кажем на обществото, посочи министърът. Взехме стратегическо решение, стратегически избор, но той трябва да отговаря на нашите финансови възможности като държава и на изискванията ни - като ВВС.

По проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски войски Каракачанов коментира, че не смее да дава срокове и има много тънкости, свързани с индустриалното сътрудничество и участие на български фирми в проекта. Нещата се забавиха с около 5 месеца, каза министърът, но все пак той очаква развитие.

Офертите по проекта за придобиване на нови патрулни кораби са подадени, но Каракачанов не ги коментира с аргумента, че по тях работи комисия и засега нещата са конфиденциални.

Красимир Каракачанов коментира в отговор на въпрос, че е доволен частично от направеното за армията, като напомни, че за две години заплатите на военнослужещите са били повишени два пъти, започнати са амбициозни проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили, както и проекти за ремонти на съществуващата техника.

Доволен съм частично, защото не сме свършили всичко, поясни министърът и добави, че ако имат възможност да продължат с екипа, ще направят и още, сключвайки договори за трите проекта, както и да повишат идната година отново заплатите на военните. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 5
ivailojelyazkov
преди 4 години
Важното е че аеропланите няма да са от *** (нигерията със сняг) ъввъ-то чиба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
първо имаме ангажименти към организацията , военни ангажименти , не става въпрос за приятели и/или врагове , ама въобще не става на въпрос . това друг го решава кой е приятел и враг . когато държиш бухалка в ръката си имаш повече приятели отколкото врагове , личен уличен опит , вервай ми . бюджета на държавата дава по 5млрд. за пенсии + 5млрд. от НОИ + 3,5млрд. за детски надбавки и социални помощи на година . с колко ще се увеличат пенсиите на дядовците и бабите с тези 1,2млрд разсрочени за 5-6 години ? "скъпите" железа ни дават много повече от едни 10-20лв еднократно към цитираните пенсии ... и за обща култура 140лв пенсия взимат доста малко хора , около 5% от всички пенсионери . тъй че айде стига стази опорка , виж как са разпределени пенсиите в БГ и после цитирай наизуст опорки от партиини вечеринки , страница 27 от линка дето ти давам :http://***.nssi.bg/images/bg/about/statisticsandanalysis/statistics/pensii/STATB42018.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Принципно си прав, но на практика не. Седем държави в ЕС нямат изтребителна авиация и нямат проблеми. В България обаче, ако не купим американски самолети ще купим шведски, защото воевода без изтребители не е войвода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 8
kane
преди 4 години
Аз рядко се връщам е България, но бях там преди месец и ми направи впечатление, яе сякаш няма така хора както преди. Казват че са 7 милиона българи, но колко от тях живеят в България!? Та 20% от тези дето живеят в България се броят за не български граждани (държавата обаче ги брой за българи). Няма и 2 милиона работещи. Та кого и от кого ще пазят тези скъпи железа!? От нашата южна съседка ли! Нали съседите ни са почти всички от НАТО и са приятели!?Бабите и дядовците ни живеят с по 140 евро на месец! За тях не се намират пари за пенсии, а и за всички мизерствали хора в бг, а милиарди се намират за американската индустрия!? И тва ако е нормално. Смахнати политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
По тая логика не може да е и български поданник.Аре ка си толкооо оттворен,вземи му гражданството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Щом *** са опрели до *** като тебе, здраво са я загазили. Евреин не може да е български национален предател. Той е такъв ако предава евреи. В случая може да говориш за престъпление . PS Кажи на твоите работодатели да ти платят един рабфак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
"Няма профилна снимкаНе че се заяждам, но все пак да обясниш Соломон Паси на коя нация е предател? "На българската ***.Кога беше министър - имаше дело даже,но политкоректно го заметоха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 10
data
преди 4 години
Абе я по добре не се излагай и съвет - не коментирай неща от който нямаш никаква представа . От де да знаш ти че радарната станция на МИГ-21 е допотопна , на МИГ -23 едно поколение над допотопната в 21 цата . Както разказваха пилотите приятели - докат го намери радара и ти си го ВИДЕЛ ! Великия МИГ 29 я вижда на 50-60 км я не - те затова и ги сваляха дистанционно с ракети преди радарите им да засекат противника - и в Ирак и в Сърбия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Не че се заяждам, но все пак да обясниш Соломон Паси на коя нация е предател? Написал си национален предател и не мога да го осмисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 9
Sans importance
преди 4 години
Ох, само като си представя как сричащите капацитети от една камара агенции се изтъпанчват във Вашингтон и подхилкванията на белите колонизатори, за които наш'те богопомазани няма даже и да се усетят, и ме забовалява корема. От безсилие и от яд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още