IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Страните, които използват петрола като оръжие, вредят на ОПЕК

Според иранския петролен министър Биджан Занганех, Техеран разглежда алтернативни начини за износ на своята продукция

21:00 | 01.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Иранският петролен министър Биджан Занганех. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският петролен министър Биджан Занганех. Снимка: Ройтерс

Държавите, които използват санкциите срещу петролната индустрия като оръжие, вредят на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви днес иранският петролен министър Биджан Занганех, цитиран от Ройтерс. 

През последните дни цените на петрола достигнаха своите най-високи стойности от ноември насам, след като Вашингтон обяви, че всички облекчения за купувачите на ирански петрол ще бъдат премахнати в края на седмицата.

Това ще навреди сериозно на Техеран, като е напълно възможно износът на петрол от страната да спре, което ще повлияе и върху глобалните доставки.

Венецуела, друга членка на ОПЕК, също е обект на американски санкции.

„Тези, които използват петрола като оръжие срещу двете членки на ОПЕК, нарушават единството на картела и създават опасност от колапс на организацията“, сподели Занганех п овреме на конференция за природния газ в Техеран.

САЩ заявиха, че купувачите на ирански петрол трябва да прекратят своята търговия с ислямската република до 1 май, като заплашиха да наложат санкции върху всяка страна, която не спази условията.

Петролните пазари започнаха да се затягат от началото на тази година заради решението на страните от ОПЕК и техните съюзници да стартират процес на постепенни съкращения в добива с цел балансиране на цените, които от октомври до декември претърпяха сериозен срив.

От Вашингтон очакват Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да компенсират спада при производството от Иран и Венецуела, въпреки че е малко вероятно иранския добив да бъде занулен, както заплашиха по-рано от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Според Занганех Иран проучва алтернативни начини, чрез които да изнася петрол, но не конкретизира какви точно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още