IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов заговори за внос на американски газ

Независимо от оптимизма около проучванията в Черно море в момента страната ни е далеч от индустриално производство на газ, твърди Иван Иванов

20:16 | 29.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Правителствена пресслужба&nbsp;</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба 

Премиерът на България Бойко Борисов заговори за дотации от страна на САЩ заради по-скъпия американски газ, който да се доставя в България. Идеята бе анонсирана след конференция за алтернативните източници на природен газ в София, на която разговарял с Том Пайл от Института за енергийни изследвания във Вашингтон, по думите на премиера - съветник на американския президент Доналд Тръмп.

От думите на Борисов се разбра, че след изграждането на газовия хъб "Балкан" и "газовите магистрали" целта на диверсификацията била българската икономика и потребители да получават най-евтин газ.

"Сиреч, истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора", каза министър-председателят.

По-рано той заяви, че около 20 май ще бъде направена първата копка и ще започне строежът на интерконектора с Гърция. 

Пайл взе участие в международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG" в София.

Газовият хъб "Балкан", нашата мрежа, която разширяваме, и транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет, каза още премиерът, цитиран от правителствения пресклуб, и допълни, че целта на днешната среща и форум е диверсификацията на производството вътре в страната и търсене на по-евтин газ от сегашния.

Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа, каза Борисов. По думите му сега се изграждат "магистрали", за да може който даде по-евтин газ България да купи от него.

Премиерът коментира още, че на срещата с Пайл е била обсъдена и възможността за държави дотации, които дават САЩ за своя газ, но отбеляза, че разговорът е много в началото.

Междувременно председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че независимо от оптимизма около проучванията  в Черно море в момента страната ни е  далеч от индустриално производство на газ. По думите му съществен недостатък е, че  потреблението на газ у нас е сравнително ниско, а като има монополизъм, няма сигурност.

Иванов отбеляза, че  технологията на втечняване на природния газ и преноса му  позволяват той да достига до всяко кътче на земята.

България тази година върви по стъпки, които трябва да доведат до либерализация на пазара, каза още експертът. Изтекоха петте години за временни мерки по отношение ликвидния пазар. КЕВР вече работи по правилата за търговия и за дневната такса за дисбаланс. Очаква се тези мерки да бъдат приети в първите дни на май.

Намерението е България до края на 2020 да приведе в действие интеконектора, който води до Южния газов коридор. 

По-рано през деня енергийният министър Теменужка Петкова увери, че усилията на правителството са България да стане независима при доставките.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Господин Борисов, Полша има договори за доставка на " скъпа" американски газ, на цена с 20% под хъбовата. По принцип не може да се генерализира, защото тепърва предстои излизането на пазара на количества. До момента САЩ изнасят за Европа 1.6 млн тона, а за Азия около 10, което наистина е нищожно. Вие чухте, че американския конгрес отделя 1 000 000 000 долара за газови енергийни проекти и бързате да се наредите на опашката, за тази наистина малка сума. Така се прави, но не натяквайте за някаква скъпа американска газ, а просто им обяснете порочната ни зависимост от настроенията на ниския човек. Не може с Австрия да блокирате приемането на газовите директиви по време на вашето председателство и сега да хленчите. Искаме субсидия от САЩ, а субсидираме потоците на Газпром. Не става само с ядене, трябва и малко достойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
...и сега, кое, по-точно, ще договаря БХ? Доставки, цена или къде по-точно, да се влеят митичните субсидии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
...Велик. Ъффф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още