IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Успешният завършек на "Северен поток 2" зависи от САЩ

Ръстът в цената на електроенергията за българските потребители няма да бъде драстичен, посочва Васко Начев

17:10 | 28.04.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Традиционно цената на електроенергия в България поскъпва в началото на летния сезон, но скокът няма да е толкова драматичен, колкото се говори в момента, заяви енергийният експерт Васко Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Спекулациите с цената на тока се правят, за да може българинът да приеме по-примирено реалното увеличение, когато то се случи“, коментира експертът.

Правителството на САЩ прие закон за енергийна диверсификация, чиято цел е американските компании да не участват в изграждането на „Северен поток 2“, смята Начев, засягайки темата с изграждането на руския газопровод до Германия.

„Единствено американски компании произвеждат длета и оборудването за морско сондиране. Това практически предотвратява подобни мащабни енергийни проекти без участието на САЩ“, добави още той.

Според него амбициите на България за проекта „Турски поток“ също ще бъдат афектирани от решението в САЩ но този въпрос не е от същите мащаби и поради тази причина не се изтъква често за пример.

„Втечненият газ е с 30% по-евтин от тръбния газ, който идва от Русия“, сподели своето мнение Начев.

А по темата, която вълнува целия световен бизнес в момента, а именно цената на суровия петрол, Васко Начев казва, че в момента е достигната крайната цел, а именно цена между 70-75 долара за барел. Разлики в това отношение се очакват само от специфичните нужди на отделните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Този от когото зависят нещата, обещаваше от 2019 година грам газ да не преминава през Украйна. Сега твърди, че ще има при условия на икономически изгодни тарифи. Не казвам нищо лошо в бизнеса е така. Колкото до реверса, украинската газопреносна мрежа е толкова гъста, че той е възможен. Аверса към Унгария, Словакия и Полша е 116 млр куб метра, а възможния реверс 36 млр, което е предостатъчно. Въпросът е от къде ще дойде газта за реверса, ако спре подаването през Украйна. Само че това няма да се случи поне още 2 години. Колкото до това, че вероятно газта не отива до Словакия, а остава директно в Украйна всеки би го направил. България сега купува от DEPA малко(8-10%) по-евтина газ. Гръцкия договор с Газпром е по-изгоден и вероятно те ни продават излишъка си с малка печалба. Убеден съм че и у нас просто ще остане част от гръцкия транзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 9
tisia
преди 4 години
..Четете внимателно какво говори онзи, от когото зависят нещата а не чучолата останали им само санкциите и заплахите, като лостове за влияние. "...няма ли договор за транзит , няма да има и газ за Украйна! " ...ще има ли договор за транзит? ...нима германците ще допуснат да останат без ениргия?...В края на краищата, реверсът е виртуален. Нашият газ, който отива в Западна Европа, газова тръба от съветските времена, как е устроена? От транзитната тръба за газ има клонове към цяла Украйна. Това са абсолютно известни неща за професионалистите, а публиката само, може би, не разбира това. Но това са глупости, това са глупости, това е измама. Няма реално реверс! Това е невъзможно: сутрин да тече газ през тръбопровода за транзит към Европа, а през нощта да се връща в обратен режим. Това е просто технологично невъзможно," обяснява руският президент. Освен това, продължи Владимир Путин, Киев плаща два пъти повече за този газ, отколкото би могъл, като го закупи директно. Главното послание на президента е: ако транзитното споразумение не бъде постигнато, Украйна ще остане не само без "официален" руски газ, но и "неофициален" така наречения виртуален реверс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Много си назад(около 1000 години) и още повече наляво. Не е нормално едни тръби да не ти носят приходи и да ги величаеш. Ако не се промени собственика на транзитираната газ, а именно Газпромекспорт да има 50%(в момента 80%) от дебита потока през България, глобата от 77 млн евро която сега плащаме ще ти се види джобни пари. Турция се натисна за потока и го обезсмисли. Веднъж вече намалиха цента на газа с 1 000 000 000$ за минало време. Сега Ердоган поиска постоянна цена на срещата с Путин. Ако можеш да стоплиш, сети се че това е постоянна ниска цена. Това за Турски. Северен чака разрешение от Дания. Ще го получи, но според мен след година и половина. И той пада под пакетите. Манфред Вебер вероятния бъдещ председател на ЕК, директно заяви че ще го спре. За Силата на Сибир не се съобщават данни за цената на строителството. Подозира се че разходите вървят към 50 милиарда долара.Не се съобщават и цените на газта на която ще се продава на Китай. Руснаците ги е срам. Ти си прос.то момче, но трябва да разбереш че бизнес на инат не се прави. Ако имаш да ми съобщиш някакви факти заповядай. Ако ще се зъбиш, как щели сме да мръзнем, объркал си адреса ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 17
vzhekoff
преди 4 години
Налага се да го поемеш:ТП има, няма ЮП. Поток фактически има, понеже едната тръба си отива директно в Турция и не я е еня какво мисли Брюксел или Вашингтон за нея. Втората също я има и не я е еня за горното, защото се свързва на границата с български (надяваме се) газопровод. Няма как да излезе на загуба, иначе нямаше гърчолята и макетата да се натискат да мине през тях. Глоби също няма да има, още по-малко когато зимата транзитът през хохляндия замре и студът скове ЕС. Тогава всички панически ще търсят спасение и ще стане ясно защо е построена тръбата до Румъния.. Глупостите, които обилно *** ги слушахме и за синия поток, но той вече 20г. си работи. За уважение в разговор говорят обикновено пияндурниците на няколко водки, но ние сме свикнали с вонята, която се разнася от теб и вече не и обръщаме внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Налага се да ти обясня - Турски поток няма. Има две, от четири планувани тръби. Едната тръба вероятно ще мине през България, но икономическата ни изгода, ще е 1-1.5% от вложените средства за 20 години. Поток фактически няма, още повече че попада под пакетите. Нашите управници вероятно не знаят това и нищо чудно, след глобите да излезе на загуба. Ако се беше построил Южен, той щеше да работи 22 години само за да изплати заемите по построяването си. Поток отново нямаше да има. Това са едни големи руски празни приказки за наивници. PS Уважавам всички хора, включително и педа.лите като теб и затова нямам намерение да те обиждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 6
bocman
преди 4 години
Газпром увеличил чистую прибыль за 18г вдвое до 1,456 трлн рублейhttps://ru.reuters.com/article/businessNews/idRUKCN1S50JZ-ORUBS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 16
Sokratus
преди 4 години
Явно Гъзпром е застрашен от цената на втечнения газ, след като всички руски *** коментират ожесточено!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Брей и на Великден работиш! Явно надницата е двойна тройна в рубли!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 14
vzhekoff
преди 4 години
Пак да кажа старата поговорка (отнася се за ефрейтора Стоян П.): По-добре дъщеря кypвa, отколкото син ефрейтор. Същото това мekepe твърдеше, че турски поток нямало да има. Обаче двете тръби са прокарани. България загуби 16 млрд кубика транзит към Турция. От същия вид е и т.нар. експерт от статията. обикновени алkoxoлици на заплата у козяка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Както при всички "санкции срещу Русия" - атаките срещу Газпром всъщност не са срещу Русия или поне не основно срещу. Атаката е срещу ЕС, който е основен икономически съперник на САЩ. Целта в случая е европейската икономика да бъде поставена на колене чрез недостиг на енергия и/или чрез повишаване на цената и - което да направи икономиката по-неефективна. Съвременният свят без точец не може - да се справиш със съперникът е най-лесно шалтерчето като му дръпнеш.Истината е, че в стратегическият подотрасъл на газчицата, американците - докато лаеха срещу Газпром, дето няма нищо общо с тях, позволиха на Мидичката да ги заложи в Стойка "Г" и да им свали гащите и да ги сондира изотзад - първо купувайки BGgroup - най-големият дистрибутор на LNG в самите САЩ - 15-а година - а миналата - овладявайки концесионно сосните газови находища в западна Канада - но не за да помпат газчица за сащанския пазар, но да я изнася за Япония. Сега - ако Говедорес - с политически репресии ако овладеят някак европейския пазар, самите те или ще трябва да купуват от Газпром - или да се връщат към въглищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още