IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашен ли е от спиране проектът „Северен поток 2“?

Редица специалисти смятат, че нищо не може да спре доизграждането на газопровода, докато други виждат сериозна пречка в лицето на Газовата директива на ЕК

18:11 | 25.04.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През февруари 2019 г. Европейският съюз (ЕС) предложи изменения в своята Газова директива, за да разшири обхвата на регулациите по отношение на газопроводите на територията на блока, които принадлежат на трети страни. 

Решението беше насочено най-вече към проекта „Северен поток 2“, който има за цел да доставя природен газ от Русия към Германия, заобикаляйки Украйна и други бивши съветски страни.

Строежът на газопровода се извършва по дъното на Балтийско море от август 2018 г., пише Зоя Бурбеза за Energy Voice.

Очаква се измененията в директивата да влязат в сила през юни тази година. Съгласно предложенията, газопроводите, които минават през територията на страни членки на ЕС, ще бъдат обект на правните норми на блока.

Изменението изисква от руския газов гигант „Газпром“ да осигури „достъп на трети страни, недискриминационни практики и прозрачност“.

Предвид политическата воля както в Германия така и в Русия, свързана със завършването на проекта, промените в директивата едва ли ще спрат изграждането на газопровода, както се надяваха някои страни в Европа. Измененията обаче могат да забавят или дори да спрат операциите.

Най-вероятният механизъм за прилагане би довел до прехвърляне на собственост и/или оперативни права на целия газопровод или на германската част на съществуващ или нов оператор на газопреносна система с последващо удостоверение за съответствие от страна на германските власти и ЕС.

Алтернативният вариант би включвал искане за освобождаване от някои изисквания на директивата.

С избирането на новия президент на Украйна на 21 април тази година, вероятността за подобряване на отношенията между Киев и Москва се увеличиха. Все още не е ясно обаче каква политика ще преследва новият държавен глава спрямо Русия и как действията му ще бъдат приети от украинския електорат и от Кремъл.

Настоящият договор за транзит на руски газ с Украйна изтича в края на годината. Ако отношенията между двете страни се подобрят, това може да увеличи шансовете договорът да бъде подновен при взаимно изгодни условия.

Износът на газ през Украйна ще бъде икономически по-изгоден за Русия от изграждането на ново трасе, чиято по-голяма част минава под водата.

Малко вероятно е обаче перспективите за подновяване на договора да накарат „Газпром“ или Москва да отложат завършването на „Северен поток 2“. Изглежда, че Русия е заела дългосрочна стратегическа и политическа позиция в това отношение, заобикаляйки страните от бившия Съветски съюз, за да намали зависимостта си от вътрешнополитическата динамика в тези държави, с което ще осигури по-добър контрол на доставките на газ.

Друго развитие, което заплашва да забави завършването на газопровода до Германия, е свързано с искането на Дания за промяна в маршрута на газопровода, позовавайки се на екологични обосновки.

Това създава допълнителна несигурност около завършването на съоръжението на фона на твърденията, че газопроводът ще влезе в експлоатация до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
ivailojelyazkov
преди 4 години
Волгин (авва) и кликата не го разбират това.плаща им се да тровят очите на масата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 13
data
преди 4 години
ти пък чак у Холандия се засили - гърците ша доставят газ за Чирен точно 10 % по-тънко от тръбата на Вова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 12
data
преди 4 години
Ха , верно няма правен механизъм ? Я питай датчаните дал пък нямат механизъм а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
прав си за цената на LNG в Европа . аз до вчера си бях с впечатление че руската тръбна газ е най-евтина по принцип . а LNG държи цена малко над нея . обаче сутринта се зачепках и в така наречените виртуални точки за търговия , или по нашенски хъбчета :))) ... тва холандците газпром не знам какво трябва да ги направи ... малко се озорих с цените да ги донаглася с това преизчисляване от британски термални единици и коефициенти за калоричност на едикакво си налягане , ама докарах следните цени :руски тръбен газ на входна точка холандия около $190 за 1000м3LNG на виртуална точка TTF в Холандия около $170 за 1000м3 - те това е стойността на $5 за милион британски термални единици ... и тук не съм сигурен в калоричността на LNG , по принцип е по-висока щото е по-чист от примеси ... остави това ами се изхитрят европейците и инжектират зелен водород допълнително в мрежата , демек водород от вода получен с ток от ВЕИ .та си много прав за цената на LNG в Европа , а газпром си правеха сметка да продават газ на $240 за 1000м3 , даже Саша Милер плашеше с дефицит през 2018 , а пък през 2008 дрънкаше :Борсовата капитализация ще достигне ниво от 1 трилион долара и ние ще станем най-голямата в света компания не само в енергийния секторкак убаво си вървеше всичко що стана обаче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 16
korn
преди 4 години
Лошо го извъртя султана.И то след като Путин му построи най голямата джамия в Европа,в сърцето на Русия,Москва, и тържествено я откри с него.И исляма ше приеме Путин само да си продава газта.Сталин сигурно се върти в гроба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 15
majnata
преди 4 години
а ти излез от американския аспух и се огледай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 22
korn
преди 4 години
Отивай да лъскаш руския ботуш *** такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Дядо ти Вова няма топки. Ердоган му свали самолет, външния му министър се закани със съюзниците да стигнат до Москва за една седмица, а той му прави отстъпки по 1 000 000 000 долара за газ и му строи потоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Твоята информация е отпреди година, не ни я натрапвай повече. LNG-то от доста време е по-евтино. Газпром продава с 8-9% по-малко от миналата година в Европа. Даже Булгаргаз се изхитри да прави търгове за по-евтина газ. Пазарът става глобален и това е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 20
ABBA
преди 4 години
"...рогач , ами без газ кво ше прави европа ..."Мо дядя Вова им каза, трябва да ходят за дърва.... в Сибир.Германците тогава го разбраха, ноталибан-русофобите: техният чип е ROM, на не Flash memory.Разлика в поколенията (памет)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още