IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират детските надбавки за година при пет отсъствия за месец от училище

Помощта за първи клас вече ще се изплаща на две равни части

18:02 | 19.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: община Бургас</em></p>

Снимка: община Бургас

При три дни отсъствия в месеца на дете от задължителна предучилищна група или пет неизвинени отсъствия на ученик по неуважителни причини на семейството ще бъдат спрени месечните помощи за дете за срок от една година. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за социално подпомагане, предаде БТА. Промените бяха внесени от групата на ГЕРБ. С промените се засяга и Законът за семейни помощи за деца.

Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от детски надбавки само за съответния месец. 

Спрените социални помощи ще отиват в детската градина или училището, като по преценка на институцията с тях ще могат да бъдат закупувани както пособия за училище, така и дрехи, обувки, ако това са нуждите на детето.

Друга промяна е при отпускането на помощта за първи клас - тя вече ще се изплаща на две равни части - в началото на първия и на втория учебен срок. Досега помощта за първокласници се изплащаше в началото на първия срок.

Получаването на месечни социални помощи вече се обвързва и с полагането на общественополезен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в дирекцията "Бюро по труда", и участието им в обучение за ограмотяване и/или повишаване на квалификацията.

Изключение ще са случаите на майчинство или когато здравословното състояние на лицето не позволява това.

Месечните социални помощи се обвързват и с редовното посещаване на детска градина или училище от детето или ученика в задължителна предучилищна или съответно училищна възраст, съобразно формата на организация или на обучение, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние.

В закона беше вписано и определение за "недобросъвестно получени средства от социални помощи". Такива ще са налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на този закон или други норми на действащото законодателство, които имат отношение към определяне на правото на подпомагане, включително когато получателят притежава имущество, или прави разходи, които не съответстват на заявените от него доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Добра новина! Наистина има смисъл! Ако детето е проклето, родителите ще страдат. Но те са го възпитали така, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Най-после някаква крачка за борба с престъпното паразитство !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още