IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И топлофикациите искат поскъпване на енергията

Със 107,78% трябва да се повиши цената на топлинната енергия, смятат от „Топлофикация Габрово“ ЕАД

17:45 | 19.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повишаване на цената на топлинната енергия поискаха топлофикационните дружества, след като по-рано тази седмица Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува заявленията на производителите и доставчиците на електроенергия, които също търсят ръст в цената на електричеството. 

Отделните топлофикационни компании представиха различни стойности относно новите цени, съобщава БНР.

С най-голям ръст се отчита „Топлофикация Габрово“ ЕАД – 107,78%, следвана от „Топлофикация Велико Търново“ АД (88,63%) и „Топлофикация Русе“ АД (48,34%).

Един от основните мотиви на дружествата относно исканото повишение в цената на топлинната енергия е поскъпването на квотите за въглеродни емисии, които предприятията плащат като компенсация за това, че използват енергийни ресурси, които замърсяват въздуха.

Най-нисък ръст в цената търсят от „Топлофикация София“ ЕАД, като исканата цена е 95,98 лв за мегаватчас.

При останалите топлофикации увеличенията варират между 6% и 32%.

Ако предложенията бъдат приети, най-скъпа енергия за отопление ще плащат жителите на Габрово – 185,63 лв за мегаватчас, следвани от тези във Велико Търново (175,88 лв за мегаватчас) и Русе – 122,56 лв за мегаватчас.

Имайки предвид практиката от последните години, е малко вероятно КЕВР да одобри тези цени, като целта на регулатора е да балансира между производителите и потребителите.

В рамките на следващите два месеца експертите от Комисията ще извършат изчисления, за да решат с колко точно да поскъпне топлинната енергия от 1 юли, когато се очакват и новите цени на електроенергията.

В четвъртък заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова предупреди, че цената на парното и топлата вода може драстично да поскъпне, ако Народното събрание приеме предложението за промяна в Закона за енергетика, направено от бившия председател на Комисията по енергетика Делян Добрев и неговия наследник Валентин Николов.

Христова посочи, че ако цената на „кафявата“ енергия от когенерации бъде изравнена с тази на обичайната енергия на свободния пазар, топлофикационните дружества могат понесат финансови щети.

По нейно мнение единственият вариант е КЕВР да понижи цените и държавата пряко да субсидира цената на топлинната енергия, което е забранено от законодателството на Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Това са празни приказки. Ако повишат цената със 100%, вероятно повече от половината им клиенти ще се откажат. Най-евтината енергия е спестената енергия - в което повечето домакинстве ще предпочетат да инвестират. А топлофикациите разчитат на неефективността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още