IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се ускори до 4-месечен връх, но остава под целта на ЯЦБ

Според някои анализтаори централна банка на страната ще понижи прогнозите си за икономиката и инфлацията през следващата седмица

09:40 | 19.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният индекс на потребителските цени в Япония се повиши през март преди очаквания спад на ценовия натиск по-късно през тази година да увеличи предизвикателствата през централната банка, съобщава Blpoomberg.

Потребителските цени в Япония са нараснали с 0,5% на годишна база през март, отговаряйки на очакванията на анализаторите и достигайки най-високите си нива от ноември миналата година. За сравнение, месец по-рано инфлацията беше 0,2%.

Като се изключат пресните храни и енергията, потребителските цени са се покачили с 0,4%, което също отговаря на предварителните очаквания. Климатиците в страната са поскъпнали с 10,2%, което е най-големият им ръст за последните четири години и половина.

Потребителските цени, с изключение на пресните храни, но включвайки петролните продукти, нараснаха с 0,8% през март спрямо година по-рано. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за ускорение с 0,7%. По-високите цени на петрола и скока в цените на климатиците са допринесели за общия резултат.

Данните от петък са последният ключов икономически показател преди Управителния съвет на Японската централна банка (ЯЦБ) да се срещне на 24-25 април, за да обсъди паричната политика и да преразгледа прогнозите за растежа и инфлацията.

Очаква се ЯЦБ да запази политиката си без промяна, но много анализатори виждат възможност за понижаване на прогнозите за икономиката и инфлацията.

Освен това инфлацията в страната вероятно ще се забави, тъй като от октомври влиза в сила безплатно образование за по-малките деца. От друга страна, и мобилните оператори намаляват таксите си в страната.

Японският оператор NTT Docomo вече обяви план за понижаване на цените с 40%. По оценки на BNP Paribas по-ниските такси ще понижат с 0,3 процентни пункта инфлацията, изключваща свежите храни.

Финансовият министър на Япония заяви, че не смята, че от централната банка трябва да настояват за инфлация от 2% на всяка цена и че може да бъде по-гъвкава при определяне на целта си.

ЯЦБ ще прогнозира следващата седмица, че инфлацията ще остане под целта си през фискалната година, която приключва през март 2022 г., твърдят източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Сегашния грешен начин за работа на централната банка е същественият причинител за промени на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още