IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция поиска репарации за 290 млрд. евро от Германия?

За Берлин въпросът е решен още през 1990 г., но темата може да се озове и в Международния съд в Хага

13:53 | 18.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият парламент реши в сряда вечерта официално да поиска от Германия репарации за военни щети и престъпления през Втората световна война. Според гръцка комисия от експерти сумата е в размер на до 290 млрд. евро. С голямо мнозинство пленарното заседание гласува в подкрепа на предложението на председателя на парламента Никос Вуцис, призовавайки гръцкото правителство да предприеме всички необходими дипломатически и правни действия, предава DPA.

Първо трябва да бъде задействана така наречената вербална нота, обикновено писменото съобщение на държавата до германското външно министерство. „Искането на компенсации е исторически и морален дълг за нас", заяви премиерът Алексис Ципрас в речта си пред парламента в сряда вечерта.

Той поясни, че не желае да смесва темата с тежката финансова криза от последните години и с дълга на страната. Но сега, след края на програмите за международна помощ, времето за това е правилно. „Сега имаме възможност да затворим тази глава и за двата народа". За него е важно да дискутира темата с Германия на равна нога и с приятелски тон.

В рамките на дебатите по-рано през деня имаше горчиви моменти, като например изчитането на свидетелства на очевидци за нацистки набези в гръцките села. Но и популистите се възползваха от изгодния момент: премиерът Алексис Ципрас възнамерява с исканията си за репарации само да добави гласове в предстоящите парламентарни избори през октомври, твърдят те. Крайнодясната партия „Златна зора“ дори направи собствена сметка за репарациите. Нейната сума: 400 млрд. евро.

От Германия така или иначе няма да се очаква нищо, поясниха  други парламентаристи. „Германската страна е на мнение, че е компенсирала въпроса с изплащането на 160 милиона марки на жертвите и приемането на около 420 000 гастарбайтери“, каза опозиционният политик Василис Левентис.

И наистина – Германия разглежда темата като решена. Правителството в Берлин разчита на договора „2+4", подписан през 1990 г., който гласи, че „не се планират никакви по-нататъшни репарации". Темата за репарациите е регламентирана юридически и политически, каза говорителят на правителството Щефан Зайберт в сряда в Берлин.

Но адвокатите и историците на двете страни са разделени по отношение на правото на гърците на репарации. В крайна сметка конфликтът може да се окаже и в Международния съд в Хага.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
ей зарад тва и аз да съм и аз ше им искам ше ги ебба и у евроггейските шваби гнъсни ...CATASTROIKA OFFICIAL MULTILINGUALhttps://***.youtube.com/watch?v=xZLOUkvtgEM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
VGD
преди 4 години
Смешни и жалки тарикати. Германия да им спира всички пари и след година, две като затънат пак, направо да ги гонят от ЕС. Видяха, че им се размина и станаха много велики.......смехория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
evtimvz
преди 4 години
Върху малкото обективен анализ си нахвърлил солидно количество комунистическа идеология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 7
Sandy
преди 4 години
290 милиарда репарации за Гърция, няколкостотин милиарда глоби за банки в Германия и останалите страни от ЕС, които е прали руски пари, отказ на САЩ да върне всичкото складирано злато на Германия и т.н. В ход е план на САЩ за съсипване на Германия, заради еврото, което е единствената конкуренция на долара, тоест има няква вероятност да го измести като 1-ва световна валута, което засега няма да стане, но занапред знаели се? Закъсалите държави от ЕС дърпат локомотива Германия назад, но той е достатъчно мощен, за да продължава напред. Ако пък се случи чудото, което сега е само в границите на фантазията, Германия да излезе от ЕС, за да се обезцени еврото, което пък да обезцени дълговете на закъсалите страни, тогава курса на новата германска марка, ще хвръкне до космоса и 1-вото място на световна валута в кърпа е вързано. Това ще срине долара, което пък ще доведе огромна инфлация, която ще изкара американците на улицата, а те почти всички са въоръжени до зъби. Представете си огромни маси от американци с оръжия, които са излезли да протестират. Това ще е началото на революция, която ще опустоши Велика Америка. Точно от това се страхува политическият им елит, затова денонощно печатят долари, но вече и децата от детските градини знаят, че това не е възможно вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
evtimvz
преди 4 години
Не че го одобрявам това поведение на гърците, но нашите трябва да се поучат от тях. След като издоиха германците и страните от ЕС сега искат да ги стрижат. Не знам кога ще поискат и да ги дерат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
Опит от костенурка вълна да стрижат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още