IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела вече забрави какво е „нормалност“

Поддръжниците на Гуайдо се опасяват, че недоволството от засилващите се проблеми на страната ще избледнее и така ще продължи управлението на Николас Мадуро

19:53 | 16.04.19 г. 16
<p>
	Празни рафтове в супермаркет във Венецуела. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Празни рафтове в супермаркет във Венецуела. Снимка: Архив Ройтерс

Нормална страна? На пръв поглед графитите с надпис "Un pais normal?" (на испански "Нормална страна?") изглеждат неясни в изпълнената с напрежение столица на Венецуела, където правителството размахва лозунги от рода на свити юмруци, а опозицията сипе обиди срещу президента Николас Мадуро. Всъщност изписаното на стена в Каракас съобщение е язвителен коментар на едно място, където разговорът за това какво е нормално или трябва да е нормално се превърна в ежедневие и предизвиква раздразнение, пише в свой анализ Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Нормалността на други места по света не е пригодна за Венецуела, където крайностите са нормата.

Двама души твърдят, че са президенти. Най-тежките аварии в електрозахранването в цялата страна миналия месец причиниха поразии на милиони хора. Хиперинфлацията смалява множество месечни заплати до равностойността на няколко долара. Една десета от населението - над три милиона, като този брой се увеличава - напуснаха страната, причинявайки една от най-големите мигрантски кризи в Латинска Америка.

Не мислете за хаоса във Венецуела като за новото нормално положение в страната, предупреждава опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

"Не може да говорим за нормално положение във Венецуела, след като ние венецуелците не можем дори да се свържем с роднините си, а някои ходят да наливат вода от река Гуайре, за да утолят жаждата на децата си", написа Гуайдо в Twitter по време на спиранията на тока през март.

Поддръжниците на Гуайдо се опасяват, че недоволството от засилващите се проблеми на Венецуела ще избледнее и така ще продължи управлението на Николас Мадуро, чието преизбиране миналата година бе обявено за нелегитимно от Гуайдо, Съединените щати и още около 50 други държави.

"Това не е нормално", гласеше надписът на картонен плакат на опозиционна проява в Каракас този месец. На плаката бяха изброени мизерните условия, които са характерни сега за Венецуела: липса на вода и светлина, пътнически влакове, приличащи на сауни (когато работят), болници без достатъчно лекарства и доброволно изгнание като начин за оцеляване.

В същото време Мадуро се опитва да вдъхва успокоение с твърденията си, че водоснабдяването се "нормализира" и с обявяването на режим на тока на фона на стабилизирането (за момента) на електропреносната мрежа в Каракас и други политически ключови райони. Той обаче също подхранва усещането за криза с изказванията си за "перманентна битка" срещу Съединените щати и други предполагаеми врагове, предполагаемо решени да унищожат "боливарската революция" на Венецуела и социалистическата й система.

Правителството на Мадуро заяви, че миграцията от Венецуела е "нормална" и отрече съществуването на хуманитарна криза въпреки сериозните доказателства, че такава има. В знак на мълчаливо съгласие, че не може да се справи само, правителството се съгласи да разреши на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец да започне този месец да предоставя медицинска помощ.

Въпреки че един перуански външен министър веднъж описа Мадуро като "човек, който не е нормален", венецуелският лидер също може да отправя критики. Миналата седмица той заяви, че поведението на американския вицепрезидент Майк Пенс е "ненормално" заради честите критики на Пенс към венецуелското правителство, които според Мадуро са проява на обсебеност.

Американският държавен секретар Майк Помпейо също говори за нормалност. В неделя той се срещна с венецуелски мигранти в колумбийския граничен град Кукута и заяви, че във Венецуела има недостиг на лекарства и стоки от първа необходимост, "които при нормални обстоятелства във всяка нормална страна ще са на разположение".

Докато Мадуро и Гуайдо спорят за това какво е нормално и кой е виновен за шокиращия упадък на Венецуела, мнозина венецуелци са твърде заети с грижите си, за да формулират какви са очакванията им, които и без това намаляват.

Част от жителите на бедния квартал на Каракас Ла Вега твърдят, че има проблеми при снабдяването на домовете им с течаща вода в продължение на повече от година, много преди скорошните спирания на водата във Венецуела. Тази седмица няколко десетки души блокираха път и дрънкаха с тенджери в знак на недоволството си от сегашната система за получаване на вода от цистерни.

"Течаща вода - искаме да получаваме вода, както преди. Какво можем да направим с вода, която стига за един или два дни? А после? После не получаваме повече вода и отново имаме същия проблем", заяви демонстрантът Джони Пераса.

Венецуела от години е в катастрофа, подхранвана от корупцията, некомпетентността и зависимостта от петрола.

Реалността е болезнена за една нация, чиято идея за нормалното във вече далечните добри времена включваше получаването на доходи от петрола, бум на строителството и значителни социални помощи от правителството.

В статия венецуелският вестник "Импулсо" разсъждава за положението в страната, което видимо не е нормално.

"Нищо не си е на мястото. Всичко и нищо са едно и също нещо във Венецуела. Няма съответствие между заплатите и основните нужди. Нормалната страна, която някога познавахме, е изгубена, осакатена, похитена. Превърнахме се в ненормална страна", обобщава изданието.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 3
Krieghoff
преди 5 години
цЪР Вулпредпочитам в хамерика пред рашааре у маскве веднага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 11
tisia
преди 5 години
...за да целунеш нещо друго първо трябва да си отлепиш устните от зад ника на онзи, който ти плаща, за да редиш приказки тука! ....предлагам ти нещо много елементарно. Помисли само и кажи, кое ще е по- малко пагубно за човечеството- една ядрена война или отказа от американския долар, като резервна валута? ...и в двата варианта америка е аут! / ...е, позволих си малък жокер. ...дано да ти е от полза. ...няма как. ....все пак си нашето глупаво ***. /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Моя е само половината. ... А сега сериозно : през сапа ми е за Америка. Но ако следваме твоята логика Китай е на 5 000 години. Дуупетата ли трябва да им целуваме за това? Русия(Московия) реално е на 300 години. Имат претенции за миналото на Киевска Рус(още 700), но любознателните хора знаят че това е друга държава. Даже и да си затворим очите и да приемем че са 1000 години, можеш ли да ги сравниш с 5 000? PS Цър вул е на *** сина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 12
tisia
преди 5 години
...цър вул! ...питай каквото си искаш, но да знаеш, че тази твоята америка не е по-стара от дрехите на баба ти в гардероба! ...цър вул!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Извинете ме, но съм забравил да попитам за инфлацията от 2 000 000% през миналата година? Тази се очаква 10 000 000%. Проклетите Америка и Сорос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Да ви запитам, а цените в заредените магазини какви са? А за заплатите от по десет долара реален курс? А за 3. 5 милиона бежанци ? А за 600 000 барела добив на петрол дневно, паднал от над 3.5 милиона преди няколко години? А за убийствата 100 на 100 000 души, като в Европа са до 4-5 на 100 000 жители? Вярно, Америка Сорос са виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 5 години
виж този анализ за венецуела , може пък да отговори на въпроса ти ?https://foreignpolicy.com/2018/07/16/how-venezuela-struck-it-poor-oil-energy-chavez/а виж какво е свършил чавес , в кратка форма :https://***.reuters.com/article/us-venezuela-election-nationalizations/factbox-venezuelas-nationalizations-under-chavez-idUSBRE89701X20121008можеш ли да сравниш жълтите жилетки с магарийте на чавес/мадуро ? а макарона не му аресва ама клекна пред жълтите жилетки , дип че им се пална техния александър невски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 5 години
много добре схванах от първият път :))) , определен вид политически линии винаги създават такива предпоставки за дефицити на елементарни неща за съвременната цивилизация ... само се закачам , за дискусията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 9
markov
преди 5 години
Не нямам това в предвид , но на теб павилната политическата линия ти пречи да го схванеш . Това е все едно в БГ в някои кооперативен магазин от които пазаруват съкооператори на половин цена да ти покажат че не пращи от стока. ми ако пращи веднага ще се намерят умници да я изкупят на половин цена и да я пуснат на цяла ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 10
Sandy
преди 5 години
Венецуела вече, а България отдавна е забравила какво е "нормалност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още