IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Манев: В България има добри условия за растеж и печалби

Алтернативните фондове разменят дял за скорост на развитие, смята съоснователят и управител на ИМПЕТУС Капитал

08:14 | 18.04.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Личен архив</p>

Снимка: Личен архив

Виктор Манев е съосновател и партньор в ИМПЕТУС Капитал – управител на алтернативни инвестиционни фондове (ЛУАИФ). Преди ИМПЕТУС Капитал Манев основава консултантската компания ММС (с правно име “ММ Консулт” ЕООД) и е участвал в създаването на рамката на капиталовия пазар на България в процеса на масова  приватизация на 1050 български предприятия, превръщането им в публични компании и качването им за търговия на борсата. Участвал е в създаването на “Българския пенсионен фонд” (1995); фонда за рисков капитал, с участието на ЕБВР, “Български следприватизационен фонд” (1998), дружеството “ИмВенчър I” (2017). От 1994 година насам, Манев е участвал в структурирането на сделки в облaстта на корпоративните финанси, сливания и придобивания и капиталов пазар, на обща стойност над 950 млн. евро (към края на 2018). Кариерата на г-н Манев преминава през застрахователната компания ДЗИ (1993-95), Центъра за масова приватизация (ЦМП) към Министерски съвет (1996-98) и консултантската компания ММС.

Манев има бакалавърска степен по финанси от West Virginia Wesleyan College; специализирал е в областта на сравнителните изследвания в Оксфорд и има редица международни професионални публикации. Той е сертифициран управленски консултант и член на Управителния съвет на БАУКО (Българската асоциация на управленските консултантски организации).

Г-н Манев, какви са плановете относно регистрацията на Импетус Капитал като лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове? Вашият алтернативен фонд първи ли ще бъде у нас?

С Николай Мартинов работя заедно още от преди кризата през 2008 година – тогава се уверих, че трябва да си минал през тежки времена с партньора си, за да оцениш силата му. С него създадохме Импетус Капитал през 2015 година – нашето виждане как се създава стойност и изграждат растящи български компании, прави доходност за инвеститорите и създава работни места и ускорен растеж. Ние подкрепяме екипи - от идеята за правене на бизнес до първичното публично предлагане – обхващаме ранния рисков и дялов пазар и довеждаме компаниите до публичен статут.

Ние сме създавали доходност и искаме да споделим това с инвеститорите – ранните инвеститори в Инвестор.бг (4IN:BSE) направиха над 34% вътрешна норма на възвращаемост - доходност на годишна база - от инвестицията им в момента на преобразуването на дружеството в акционерно през 2004 година до придобиването му от България Он Ер през 2013 година. Инвеститорите, закупили акции на публичното предлагане на Алтерко през октомври 2016 г., направиха 75% доходност към януари 2019 година.

В Импетус се целим да дадем на инвеститорите ползи и доходност от растежа на българските компании, използвайки нашата инвестиционна стратегия. Това изисква да създадем съответната организация, която е подходяща за различни типове инвеститорите и ето защо регистрацията ни в КФН като лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, е естествена стъпка напред в този процес. Подготвяният от нас алтернативен инвеситиционен фонд ще бъде един от първите на нашия пазар.

Каква ще е правната форма на алтернативния фонд, КДА, АД, ООД?

Законът и регулацията у нас са адаптирани с европейското законодателство, като дават възможнност да бъдат използвани различни правни форми за организацията на алтернативен инвестиционен фонд. В момента подготвяме структурата на първия си алтернативен фонд и скоро ще бъдем конкретни за това. Нашата цел е да комбинираме доходност за инвеститорите с ниски разходи по управлението на инвестираните средства.

Как се развиват сегашните ви проекти като приходи, персонал?

През 2018 година Импетус инвестира в 4 нови компании. Фирмите, в които имаме инвестиции, станаха общо 8. Приходите на всички  портфейлни компании нарастнаха с над 25 млн. евро, надминавайки 108 млн. през 2018 година. Работните места в тези компании се увеличиха с 321 нови места, достигайки 1993 служители - в Азия, Европа и Северна Америка. 

Импетус Импетус

Казвате, че компаниите трябва да са с двуцифрен растеж, за да са интересни за инвеститорите, това 10% ли са, или 99%?

Ние вярваме, че българските компании могат да постигат силен двуцифрен ръст на растежа си, когато са отворени към света. 10% годишен ръст е нормален и не трябва да е впечатляващ у нас, ако разбира се не си мултимилардна компания. В нашето портфолио сме свидетели на значително по-големи ръстове на развитие. Ето няколко примера: технологичната компания "Биосийк" стартира в началото на тази година регистрации на потребители на своята платформа и вече регистрациите от Китай представляват половината от регистрациите в платформата им; Алтерко (А4L:BSE) и Дискордиа постигнаха капитализиран годишен растеж (CAGR) на чистата печалба към акционерите в компанията майка от 58% и 65%, съответно, от момента, в който сме инвестирали.

Ние инвестирахме в Алтерко през 2015 година и първата ни инвестиция в Дискордиа бе от 2016 година. С нашата инвестиция през 2015 година подпомогнахме Алтерко да създаде Алтерко Роботикс и така да навлезе в интернет на нещата/  автоматизацията на дома (Internet of Things) и да създаде успешната серия продукти за децата MyKi (wearables). Тогава стартирахме процеса за публично предлагане на акции на Алтерко и фирмата придоби статута на публична компания през 2016 година. Привлеченият публичен капитал бе насочен към Алтерко Роботикс, която от съдаването си до края на 2018 година постигна над 328% капитализиран годишен растеж (CAGR) на продажбите.

Малките, стартиращи компании могат да постигат 3-цифрен ръст на продажбите в началните години на създаването си и виждаме, че компании с десетки милионни евро приходи от продажби могат да поддържат добри двуцуфрени равнища на рстеж на приходи и печалба. Инвеститорите в България се нуждаят от доходоносни възможности за инвестиране и алтернатива на депозирането на парите в банките и инвестиране в недвижими имоти.

Как успявате да намерите цели за инвестиране в конкуренция с толкова много акселератори, бели рицари?Не са ли надути цените на стартъпите?

Ние търсим компании със значителен дял на износа в техните продажби, генериращи добър и устойчив многогодишен ръст. През годините сме създали много партньорства, които днес ни реферират интересни възможности за инвестиране. Отделно пазарът знае каква стойност създаваме за компаниите – при нас идват директно фирми, които имат глобални амбиции и ги споделят, за да финансираме растежа им.

Тук е място да повдигна темата, че търсенето на капитал е много по-голямо от предлагането му у нас. Ако във Великобритания може да привлечеш 1 лев финансиране чрез частен капитал, то в България привличаш 5 стотинки, сравнимо през размера на БВП за страната. Това е съотношение 20 към 1. Същевременно по-никакъв начин това не означава, че там ще привлечеш по-лесно парите - там се конкурираш срещу проекти и идеи от Европа, Индия, Бангладеш и Афганистан – има стотици хиляди такива.     

В България има над 1700 компании с приходи над 4 млн. лева, които имат двуцифрен ръст на продажбите. Стартиращите компании, заедно с динамично-растящите с приходи над 1 млн. лева са още няколко хиляди компании. Нашата преценка е, че пазарът на растящи компании се нуждае от частен (дялов) капитал от над 1,5 млд. евро годишно в следващите няколко години, за да се посрещне необходимостта от устойчив растеж на тези динамични компании. В момента общият наличен в България капитал за стартиращите, малки и средни компании е около 125 млн. евро. Дори и този ресурс да се удвои или утрои в близко бъдеще, необходимостта в средносрочен аспект от частен (дялов) капитал в този сегмент не се среща с предлагането на капитал на местно равнище.

Какъв е вашият принос в инвестираните компании освен парите?

Ние активно участваме след инвестирането на средствата. На равнище приходи от продажби отваряме нови пазари и партньорства за нашите компании – в миналото екипът на Импетус е работил успешно с компании от Северна Америка, Европа и Азия - от индустрии като отбрана и космически технологии (BAE Systems plc, NetJets част от Berkshire Hathaway Inc.), през автомобилостроене (Volkswagen Group, Daimler AG, BMW Group), модерни вериги за търговия (REWE Group, МЕТRО AG, 7-Eleven Inc.) до финансовия сектор (EBRD, IFC, Paribas Capital Markets, Lehman Brothers, Hyundai Capital). На равнище операции наши екипи подобряват процеси, реинженеринг на процедури и организационна структура; изграждаме автоматизация на повторяеми процеси; създаваме професионално планиране и бюджетиране; задаваме ключови показатели за изпълнение и управленски схеми за възнаграждения; изграждаме съвременната дигитална комуникация на фирмата.

Добавената стойност от нашата работа след инвестирането през целия живот на инвестицията е значително по-голяма от размера на инвестиция. Компаниите, в които инвестираме, изграждат съвременно корпоративно управление – такова, което поражда доверие и висока стойност за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 3
ert
преди 4 години
Добри условия за растеж на кое?Сигурно на цената на тока с 60%, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още