IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин все пак си оставя различни варианти за продължаване на сделката с ОПЕК

Според президента ще трябва да се вземат предвид множество фактори при решението, като от думите му стана ясно, че възможностите нса различни

13:15 | 10.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът Владимир Путин си оставя отворени варианти за удължаване на съюза между Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и след юни. По думите му той иска да продължи сътрудничеството с групата, но също така като отчита и несигурността на пазара.

Страната му се чувствала добри при настоящите цени на петрола, които достигнаха до няколкомесечен връх от над 70 долара за барел по време на търговията в Лондон в понеделник, посочи държавният глава по време на Международния арктически форум в Санкт Петербург във вторник, цитиран от Bloomberg. Той също така поясни, че не подкрепя „неконтролираното“ увеличение в цената на „черното злато“, което може да застраши представянето на другите сектори на индустрията.

„Ще се координираме с ОПЕК и ще вземем решение в зависимост от ситуацията на пазара“, на следващата си среща през юни, заяви той.

Русия, един от архитектите на сделката с ОПЕК и нейните партньори, е възприела изчаквателен подход за това дали да удължи свиването на добива. Политическата ситуация във Венецуела, Либия и Иран ще трябва да се вземе предвид преди окончателното решение, посочи още Путин. В същото време Саудитска Арабия, чието съкращаване е по-голямо от предварително договореното, също няма намерение да увеличава ограниченията на производството, тъй като според властите в страната пазарът се намира в здравословно състояние.

„Разбира се, ние следим изкъсо пазара заедно с нашите партньори, на първо място с водещите производители на петрол, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив“, каза Путин.

Санкциите на САЩ елиминираха значителни обеми от износ на „черно злато“ от Венецуела и Иран, подпомагайки увеличаването на цената на международния бенчмарк брент с над 30% тази година. Междувременно добивът на Либия често пъти е нарушаван заради продължаващата гражданска война в страната.

Руският президент също така наблегна на възможността всяка една от тези държави да окаже мечо влияние на пазара. Ако САЩ конфискуват венецуелски петрол и го продадат на международния пазар или пък решат да облекчат санкциите срещу Иран, то тогава запасите може да започнат да нарастват отново, заяви Путин. Ситуацията в Либия също може да се нормализира, позволявайки на страната да стимулира износа, допълни той.

Москва също така ще вземе предвид и плановете на своите петролни компании при определяне на бъдещето на ОПЕК+, както е известен съюзът с картела, посочи още руският президент.

„Разбираме, че производството не трябва да спира, инвестициите трябва да дойдат в сектора, в противен случай това също може да създаде проблем както за нас, така и за глобалната енергия“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
така де, но не всичко е дългосрочни контракти, има и свободна суровина, плюс това и рафинерията също намалява производство, без да сменя вида на суровината... нали не си мислиш че всеки месец нефтозавода произвежда едно и също количесто бензин до грам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
едно приятелче с акъл за голяма международна търговия , разправяше навремето , че това с намаляването на добивите е малко въздух работа . първо рафинериите работят с определени спецификации петрол , не могат да работят с всякакъв вид . в света има окло 300 вида петрол . имаш дългосрочни договори , как ще ги намаляваш , това да не е мандра :))) . освен това там където може с известни условности да се замести един вид петрол с друг , представяш ли си , един ще спре да помпа , ама друг вместо него си помпа и не му дреме ... и какво се получава ? губиш по незнамси колко хиляди барела на ден кинти ... :))) ... та цялата работа е малко пушек само ... и жужи я знае тази игра и не я играе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още