IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Мирянов: Има натиск от правителството към ДНСК по случая с "Артекс"

Строителната компания ще обжалва спирането на строежа на сградата "Златен век"

12:04 | 09.04.19 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) първоначално потвърди законността на строежа на „Артекс“, а след това зае обратното становище. Това каза пред БНР арх. Пламен Мирянов, управител и собственик  на строителната фирма "Артекс". Според него има натиск от страна на правителството към ДНСК.

Припомняме, че скандалът около „Артекс“ започна с разкритията, че в техни сгради, построени в квартал „Изток“, лускозни апартаменти на силно занижени цени са закупили представители на ГЕРБ на високи постове – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. "Апартаментгейт" се разрасна, след като медиите сигнализираха за несъответствия в нотариалния акт за тризонета на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. 

На 28 март директорът на ДНСК Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" в квартал „Лозенец“ е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Но след вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с недоволни жители на квартал „Лозенец“ стана ясно, че ДНСК спира строителството на 34-етажната сграда.

„Заповедта за спиране на строежа от следващия понеделник ще е с два мотива - първо, за нарушения по време на строителството, и второ - липса на презаверено разрешение за строеж“, каза след срещата при Борисов регионалният министър Петя Аврамова.

Председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов коментира днес по случая: „Такъв тип казуси проитичат от неуредиците в законодателството. Крайно време е Законът за устройство на територията (ЗУТ) да бъде кардинално преразгледан и на негово място да бъде приет кодекс, който да описва всички процедури при проектирането и изпълнението на сгради“.

„Така по-трудно хората ще се въртят в омагьосани кръгове. Виждаме, че институциите не могат да се произнесат кое е законно и кое не“, каза той и посочи, че в последните години над сто промени в ЗУТ „водят до хаос, и опити да се направи нещо, за да се спаси положението“.

Арх. Пламен Мирянов беше категоричен, че „Артекс“ ще обжалва спирането на строежа, след като получат заповедта. По думите му компанията има законни строителни книжа и действащи разрешения. Той заяви, че сега улицата диктува решенията, които вземат правителството и министър-председателят.

„В последните 2 г., откакто започна фактическият строеж, това е един от най-проверяваните строежи“, заяви Ива Милова, представител на строителния надзор. Тя беше категорична, че последните изменения в ЗУТ са неблагоприятни за „Артекс“ и строителните фирми, тъй като въвеждат рестиркция за броя на презаверките на разрешителното за строеж, но изменението няма ретроактивно действие.

„Обратно действие поправките (в ЗУТ) нямат, освен ако не е упоменато изрично“, каза и арх. Борислав Игнатов, според когото е налице заварен случай, но не и старо разрешение с изтекъл срок. По думите му нарушенията, установени от ДНСК, са технологични и подлежат на отстраняване.

На въпрос защо надзорът се изпълнява едновременно от възложителя  Ива Милова отговори, че това нарушение касае период от 6 месеца през 2007 г., за което надзорът ще понесе административна глоба.

Представителите на „Артекс“ бяха категорични, че сградата ще бъде изпълнена с проектираните 34 етажа, а не по-малко. Те посочиха, че забавянето ще доведе до щети за компанията.

Мирянов отрече да познава политически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 4 години
и тоя нагъл като като превозвачите, като дава рушвети и има аванта си трае, но като реши да се вкарат нещата в ред ... имало натиск и дискриминация ! Ае чиба, и сега някой да дойде да ми каже че съм завиждал на успелия предприемач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ceneto
преди 4 години
да се дадат още няколко оставки, по герб сдандарт и всичко да продължава както е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
s3
преди 4 години
Артекс да си затраят, след като премиерът лично е казал да се спре строежа, значи така и трябва, дори и да няма никакво основание по закон. Да спрат със строежа за няколко месеца, поне изборите да минат, после пак да го подновят като искат. Всеки следва да спазва заповедите на премиера и да изпълнява, иначе ще е анархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Предлагам да започнем да събираме дарения за горкия Мирянов и Артекс инженеринг. Мирянов, какво ще кажеш на стотиците купувачи, граждани, дето им набивахте цени от по 2000 евра, за разните ви там сгради с извратени имена, в топ райони, а в същото време сте слугували *** ГЕРБ аджийските мафиоти и сте им подарявали апартаменти на символични цени със съмнителни заменки??? Ама то това де отнася не само за вас, ами и за целия строителен сектор, дето дере по 10 кожи от къпувачите на жилища, придавайки им със зверски 300%,процентови надценки. Лъгахте хората, колко ви били скъпи терените, агенциите за недвижими имоти, ги представяха за експерти, да обясняват в платени статии и репортажи, как хората взимали големи заплати, за да могат банките да им набият 20,30 годишни ипотеки, на тия зверски цени дето формирахте дружно на пазара на имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още