IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да забрани добиването на криптовалути

Индустрията е сочена като сериозно пропиляваща ресурси

17:31 | 09.04.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай сигнализира за намерението си да забрани добива на криптовалути, като по този начин ще нанесе нов удар върху индустрията, която се опитва да се справи с поевтиняняването на цифровите пари, ожесточената конкуренция и намаляващия интерес на инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Националната комисия за развитие и реформи се фокусира върху криптодобивната индустрия заедно с други секттори, които възнамерява да отстрани от пазара, защото „сериозно пропиляват ресурси“ или замърсяват околната среда. От Комисията ще потърсят обратна връзка от обществеността, като периодът за консултации приключва на 7 май. Направено е уточнението, че забраната за добиване на криптовалути може да влезе в сила веднага след официалното публикуване на решението.

Докато в миналото в Китай се добиваха около 70% от всички биткойни и се осъществяваха около 90% от търговията, то в последните две години властите провеждаждат кампания за свиване на криптоиндустрията в условията на опасения за спекулативни балони, измами и разточителна консумация на енергия.

След като забраниха първичното предлагане на монети и призоваха местните борси да спрат търговията с виртуална валута през 2017 г., китайските власти се опитват от миналата година да попречат и на „копаенето“ на цифрови валути. Сега този процес вероятно ще се ускори.

Индустрията, която първоначално беше привлечена от евтината електроенергия в Китай, местните фабрики за производство на чипове и нископлатената работна ръка, вече започна да се измества в чужбина. Пазарният лидер Bitmain Technologies вече е установил минните си операции в САЩ и Канада. 

Малко след 17 ч. българско време биткойнът поевтинява с 0,10% до 5183,19 долара по данни на Coin Desk.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 4 години
Може причината, която изтъква да я ползват за кмуфлаж, да, но това не значи че твърдението, че хаби страшно много енергия не е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Мнението ти за криптовалутите ми е добре познато, тъй че не се чувствай длъжен да отговаряш на всеки мой пост. Дори в случаите когато си мислиш, че има какво да кажеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ооо, да точно това ще да е ...хаххахарептилите също им пречат за налагането на държавен контрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Да бе, китайските власти точно за пропилените ресурси са се загрижили. Те са против криптовалутите защото могат да провалят усилията им за налагането на тотален държавен контрол върху населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още