IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще ни струва еврото?

Статистиката казва, че смяната на валутата не засилва инфлацията. Потребителите от Германия до Гърция твърдят обратното. И едните, и другите са прави

18:18 | 06.04.19 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ангела Меркел го нарича „нашата обща съдба“. Политиците в целия широк спектър от Еманюел Макрон до Виктор Орбан го смятат за най-важната институция на обединена Европа.

В същото време бившият британски външен министър Уилям Хейг го беше описал като „горяща сграда без никакви изходи“. „Макар да бе експеримент, замислен да ги сплоти, всъщност нищо не е разделяло Европа в такава степен като еврото", казва и нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц.

Изобщо еврото е вечният извор на спорове в обединена Европа. А в следващите няколко години има всички изгледи тъкмо България да се окаже във фокуса на тези спорове.

 ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички членки на ЕС, с изключение на Дания (и Великобритания, доколкото тя все още е в съюза). Но страната ни сега е в наистина уникална позиция: докато държави като Чехия и Швеция съзнателно се стараят да не покриват критериите, за да не влязат в еврозоната,  България ги покрива и иска да влезе, но не може.

Много технократи в европейските институции, а и в някои по-влиятелни национални правителства, смятат, че с приемането на еврото не бива да се прибързва, най-малкото докато доходите в България не се приближат още малко до средните за съюза.

Вероятно имат основания да смятат така. Малцина дори и у нас си дават сметка, че „конвергенция“ означава ръст не само на заплатите, но и на цените. До момента никъде въвеждането на еврото не е довело до сериозни инфлационни процеси - според официалната статистика. Но съвсем не е така според субективните възприятия на хората. Откъде идва това противоречие и какви са шансовете то да се получи и в България? 

„Няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища – нито при влизането във валутния механизъм ERM II, нито при приемането на еврото“, подчерта Димитър Радев, управител на Българската народна банка, в интервю за БНТ. „Това обаче не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените“. 

СЪЗДАДЕНО ОФИЦИАЛНО ПРЕЗ 1999, еврото просъществува три години във „виртуален" вид, преди на 1 януари 2002 дванайсет европейски страни да заменят с него националните си валути. Още тогава започнаха и първите вълни на недоволство от свързаното с промяната масово поскъпване. Германците дори прекръстиха еврото на teuro - от teuer, скъп. Мнозина италианци и днес ще ви обяснят, че краят на благосъстоянието им е дошъл през 2002 г. с първия допир до новите пари.

В същото време и Евростат, и всички останали изследвания показват, че приносът на валутната смяна към инфлацията е бил минимален - между 0.09 и 0.6 процента (според различните изследвания и за различните държави).

Статистиката ли лъже, или хората са жертва на масова самозаблуда? Всъщност нито едното, нито другото. 

Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 18 rate down comment 20
zelka007
преди 5 години
валутния борд мисля че е добро нещо за държавата ни , озаптява крадливите ни политически клики от меркантилните им прищявки . малко история : въведен е 1997 и активите са били 4,41млрд. лв , а сега 22 години след това активите са 48,9млрд. лв :http://***.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDMonthly/index.htmи за златото ни . в началото на демокрацията '89 сме имали около 34т към днешна дата е малко над 40т. , като полувината е депозирано в ингилизко и трупа лихви някакви там , другото си седи на палета в трезора . периодично купуваме по малко и добавяме . и добре че сме в борд , само си представете любовта на Бащицата към рязане на ленти на магистрали съчетано с култовото Му изказване , "ако имаме пари, ще асфалтираме и лунната пътека на морето" . е да , ама не може щото сме в борд :))) ...дето serafima пише за португалия , испания , гърция , италия ... ами съмнявам се че причината за фалитите е било еврото . истинската причина са лесното взимане/даване на кредити , това са държави с традиции в държавните фалити , рецидивисти :))) , коя от коя по-по-най ... кое ги повлече , тяхното почти безконтролно трупане на дълг държавен и частен , финансирано от банките които посочваш , или въвеждането на еврото ? неслучайно махнаха съ-канцлера на Меркел - Волфганг Шойбле ... беше ги подкарал наред всички , ред и дисциплина в харченето и печатането . негова ли беше репликата "България в еврозоната ? абсурд !" ... :))) ... ама го махнаха човека и туко виж са ни взели :))) ... аз лично се съмнявам , че ще ни приемат , дори и по политически причини , скоро ...тъй че отговора на въпроса "колко ще ни струва еврото?" в близкото бъдеще ще е един и същ : цената на банковата транзакция за превалутиране ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 17
Todor Sabev
преди 5 години
Как колко ще ни струва ще ни струва 6 лева след 10 - 15 години. Еврото ще валута на няколко страни в ядрото. другите са бегали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 32 rate down comment 22
studioaa
преди 5 години
Статия тип "работническо дело" изпълнена с полуистини или да си го кажем чисти лъжи, които много силно наподобяват комунистическата пропаганда. А тия вицове как това щяло да стабилизира банковата система и щяло да направи банковата паника невъзможна е толкова наивно, че даже кокошките на село се заливат от смях на подобно твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 25
michaelis12
преди 5 години
нали за тва е борд ве ало ?! с кво го гарантираш тоя борд с на баба ти парцалите ли ?! Златен резерв немаш, иззет от Лондон са може да е в Русия или Китай, САшш те всичко златно купиха, последните си го взеха просто.... с тоя борд имаш огрничена сума пари с гаранция дет се въртят в колонията и те нема станат повече, щот са ограничени... толкоз, нивото мивото разсъжденията на общественото мнение на баба ви дедо ви, за тва до 2030та нема ни има ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 26
michaelis12
преди 5 години
само "общественото мнение" да ти каже, че приемането на еврото съм го преживял лично в Западната Европа от 2001ва и нещата станаха х6 по-скъпи не х2 от как го има особено са след последните им трилионни печатания дет твойто 92' поколение ше треа платите на банкерите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 12
al64ad
преди 5 години
аз пък съм уплашен...от нивото ....*** както е рекъл поета "е.&и им м..та на другите и гледай ти да си добре" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 12
al64ad
преди 5 години
баце пОсмали малко резервО....40 млрд ойро....а дано ама надали...я има 20 я няма РЕАЛНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 17
marto1992
преди 5 години
Малко съм разочарован от нивото на обсъждането на темата в общественото пространство. Основният проблем с еврото е, че България и другите страни от еврозоната са с разлини нива на развитие и се нуждаят от различни фискални и парични политики.Отпадането на валутния борд не е опция - България няма подготвени кадри, които да могат да управялват пълноценно една независима централна банка. Оставането във валутния борд е по-лоша опция от евото, защото има всички негативи на еврото (липса на независима парична политика и доста ограничена фискална политика) и нито един от позитивите (по-ниска лихва, по-евтини преводи, спасителен фонд за банките....).Който мисли, че стоките ще станат от X лв автоматично на X евро, да се замисли - защо да чакаме еврото? Защо да не ги увеличим двойно още сега? Какво ги спира търговците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 66 rate down comment 21
serafima
преди 5 години
Защо Великобритания, Чехия, Полша, Унгария, Дания, Швеция не влизат в еврозоната !? По-глупави са от нас ??? Някой направи ли си труда да се запознае с аргументите на правителството на Чехия, което има специален експертен съвет? Влизането в еврозоната щяло да стабилизира банковата система - пълни глупости. Фалира в Италия най-старата банка Монтепаски. В Кипър при еврото двете големи банки загубиха 100 млрд. евро , в Португалия фалира най-голямата Ешпириту Санто, Най-големите банки в Италия и Германия са на държавна помощ от години В Испания потъна Банкия и 30 регионални. Страните с евро "дръпвали" - дрън дрън, всички изброени са с над 300% дълг към БВП ипотъват. Италия - 185 млрд. лоши кредити. Чехите казват - няма да спасяваме с чешките спестявания Португалия, Гърция, Италия и Испания. Еврозоната е валутно ТКЗС за ***, които ще плащат сметката без да са пили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 21
michaelis12
преди 5 години
ако ни приватизират лошата новина е, ше ни земат тия 40млрд. евро в момента дет служат за гарант с колониалния борд с левчето, а добрата новина е, че нема ни земат у никва Геврозона и нема иаме никво евро. Хората у Еврозоната не са тъппаци кат преписвачите и собствениците на тоя пропаднал сайт и много добре знаят, че наще назначени туземни феодали се гласат за безплатен обяд на трапезата ИМ .... просто нема им/ви се получи колко и да виете на умрело Тиквесторо ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още